Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανάσες» στα ιταλικά και ελληνικά ομόλογα δίνει ο Τρία

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας δήλωσε πως το τρέχον spread μεταξύ των Ιταλικών και Γερμανικών ομολόγων δεν αντανακλά τα θεμελιώδη της ιταλικής οικονομίας από την άποψη της βιωσιμότητας του χρέους.

Οι προσπάθειες του Ιταλού υπουργού Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών τυγχάνουν θετικής υποδοχής από την αγορά ομολόγων, με τα yields των ιταλικών αλλά και ελληνικών τίτλων να κινούνται περίπου 10 μ.β. χαμηλότερα.

Ο κ. Τρία δήλωσε πως το τρέχον spread μεταξύ των Ιταλικών και Γερμανικών ομολόγων δεν αντανακλά τα θεμελιώδη της ιταλικής οικονομίας από την άποψη της βιωσιμότητας του χρέους.

Παράλληλα, μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή της Ιταλίας, δήλωσε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι αρμόζει να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις στο πολυετές σχέδιο προϋπολογισμού της. Μια ημέρα πριν, το γραφείο προϋπολογισμού της Ιταλικής Βουλής είχε αρνηθεί να επικυρώσει το σχέδιο, λέγοντας πως οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη είναι υπερβολική.

Η απόδοση του 2ετούς ιταλικού ομολόγου κινείται αυτήν την ώρα στο 1,59%, του 5ετούς στο 2,84% και του 10ετούς στο 3,45%. Την ίδια ώρα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου –που επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην Ιταλία- διαμορφώνεται στο 4,43%, του 7ετούς στο 4,08%, του 5ετούς στο 3,45% και του μονοετούς στο 1,39%.

Στο 0,55% η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund, στο 1,61% του αντίστοιχου ισπανικού τίτλου και στο 1,94% του πορτογαλικού.

Νωρίτερα, τα yields των ιταλικών ομολόγων σημείωναν νέα άνοδο, καθώς οι επενδυτές είχαν στρέψει την προσοχή τους στις προοπτικές για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, μετά και τη δήλωση οικονομολόγου της Moody’s Analytics σε εφημερίδα, όπου χαρακτήρισε «λάθος» το σχέδιο της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό.

Το ενδεχόμενο υποβάθμισης του ιταλικού χρέους από τους οίκους αξιολόγησης είναι πιθανό, «δεδομένου του κλίματος που έχει δημιουργηθεί», δήλωσε από την πλευρά του επιφανής βουλευτής της Λέγκας, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι Moody’s και η S&P αναμένεται να δημοσιοποιήσουν τις επικαιροποιημένες απόψεις τους για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας προς το τέλος Οκτωβρίου, ενώ αναλυτές επισημαίνουν πως μια υποβάθμιση έχει ήδη προεξοφληθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v