Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αναμονή νέων εκδόσεων ενισχύει τα ευρωπαϊκά yields

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναμένεται να εκδώσουν 35 δισ. ευρώ σε νέα ομόλογα αυτή την εβδομάδα. Σε συνδυασμό με την επιστροφή της διάθεσης για ρίσκο οδηγούν σε άνοδο των αποδόσεων. Στο 4,37% το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς.

Η αναμονή νέων εκδόσεων ενισχύει τα ευρωπαϊκά yields

Οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας παραμένουν στο επίκεντρο των επενδυτών για δεύτερη μέρα, σήμερα. Ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος σημείωσε τη Δευτέρα ότι οι δύο οικονομίες θα μπορούσαν να φτάσουν σε εμπορική συμφωνία.

Oι ελπίδες ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο θα κινηθούν προς την επίτευξη λύσης των εμπορικών διαφωνιών τους βοηθάει το κλίμα.

Την ίδια ώρα οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν το μονοπάτι των αυξήσεων επιτοκίων από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα φέτος. Ο πρόεδρος της Fed στην Ατλάντα Raphael Bostic σημείωσε χθες ότι ίσως υπάρξει μόλις μία αύξηση το 2019, όπως μετέδωσε το Reuters.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναμένεται να εκδώσουν 35 δισ. ευρώ σε νέα ομόλογα αυτή την εβδομάδα. Η αναμονή των νέων εκδόσεων και η ανάκαμψη της διάθεσης για κίνδυνο διατηρούν ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων, παρά τα πιο αδύναμα στοιχεία από τη Γερμανία -η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο.

Αυστρία, Γερμανία και Ολλανδία κάνουν ντεμπούτο στην έκδοση, με τις δημοπρασίες να γίνονται την Τρίτη.

Το επιτόκιο του 10ετούς γερμανικού ενισχύεται 1,7 μονάδες βάσης, στο 0,23%, του αντίστοιχου βρετανικού επίσης, κατά 2,3 μονάδες βάσης, στο 1,28%, του ισπανικού 10ετούς κατά 1,4 μ.β. υψηλότερα, φτάνει στο 1,52%, ενώ ίδια άνοδο σημειώνει και του ιταλικού 10ετούς, που διαμορφώνεται στο 2,91%.

Ηπιες διακυμάνσεις για την απόδοση του ελληνικού 10ετούς, που υποχωρεί κατά 1,6 μονάδα βάσης, στο 4,37%. Καθοδική πορεία και στο επιτόκιο του 5ετούς τίτλου κατά 1,9 μονάδα βάσης, που διαμορφώνεται στο 3,28%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του 10ετούς Treasury ενισχύεται 1,6 μονάδα βάσης, στο 2,69%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v