Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό μήνα τα γερμανικά yields

To ενδεχόμενο -αν και χαμηλό- για δεύτερο δημοψήφισμα σχετικά με το Brexit, που ακούγεται όλο και πιο πολύ, είναι ένας παράγοντας που ενισχύει τις αποδόσεις, σημειώνουν αναλυτές. Τα γερμανικά επιτόκια ακολουθούν την πορεία των βρετανικών.

Σε υψηλό μήνα τα γερμανικά yields

Σε υψηλό ενός μήνα ανέρχονται τα γερμανικά yields την Παρασκευή, ακολουθώντας τις βρετανικές αποδόσεις, στην πρώτη εβδομαδιαία άνοδο από τις αρχές Νοεμβρίου. Στο επίκεντρο των επενδυτών παραμένουν οι εξελίξεις του Brexit και η πρόοδος στη σινοαμερικανική σχέση.

Οι ελπίδες για λύση στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας μειώνουν την ασφάλεια που αναζητούν οι επενδυτές και την οποία δίνουν τα γερμανικά ομόλογα, σε δύσκολες περιόδους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούν το ενδεχόμενο να άρουν δασμούς που έχουν επιβληθεί σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, ώστε να δώσουν στο Πεκίνο κίνητρο για να κάνει μεγαλύτερες παραχωρήσεις στην εμπορική κόντρα η οποία έχει ταρακουνήσει τις αγορές.

Όπως μετέδωσε η Wall Street Journal, την ιδέα για άρση ορισμένων ή όλων των δασμών πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν σε μια σειρά στρατηγικών συναντήσεων.

Σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής εφημερίδας, ο στόχος είναι να κερδίσουν οι ΗΠΑ τη στήριξη της Κίνας σε μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα, αναλυτές βλέπουν ότι είναι πολύ νωρίς να μιλούν για ήπιο Brexit. Η βρετανίδα Πρωθυπουργός μπορεί να έχασε στην ψηφοφορία για τη συμφωνία με την ΕΕ αλλά κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης, αυτή την εβδομάδα.

«Περισσότερες φωνές κάνουν λόγο για δεύτερο δημοψήφισμα, αν και πιστεύω ότι είναι περισσότερο ελπίδες παρά πραγματικότητα, είναι όμως ένας παράγοντας που ενισχύει τις αποδόσεις», σημειώνει ο Pascal Segesser, αναλυτής της τράπεζας DZ.

Το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς ενισχύεται 3,2 μονάδες βάσης, στο 0,27%, του βρετανικού 10ετούς κατά 3,8 μονάδες βάσης, στο 1,37%, του ισπανικού αντίστοιχου τίτλου υποχωρεί κατά 1,7 μονάδα βάσης, στο 1,35%, ενώ του ιταλικού 10ετούς κατά 2,2 μονάδες βάσης χαμηλότερα διαμορφώνεται στο 2,73%.

Καθοδική κατεύθυνση στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων. Του 10ετούς υποχωρεί 2,1 μονάδες βάσης, στο 4,19%, ενώ του 5ετούς διατηρείται στο 3,09%. Του 7ετούς κατά 4 μονάδες βάσης χαμηλότερα κυμαίνεται στο 3,83%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v