Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 3,86% διατηρείται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Το επιτόκιο του 7ετούς κινείται ανοδικά κατά 1,5 μονάδα βάσης, στο 3,48%, ενώ του 5ετούς ενισχύεται κατά 4,4 μονάδες βάσης, στο 3,27%. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινείται σταθεροποιητικά, στο 0,10%.

Στο 3,86% διατηρείται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Οι πρόωρες εκλογές στην Ισπανία τον Απρίλιο και η ήττα της βρετανίδας Πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου συνθέτουν το ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη.

Εκτός γηραιάς ηπείρου, το επίκεντρο παραμένει στις εμπορικές συνομιλίες Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, στο Πεκίνο, με στόχο την άρση του αδιεξόδου.

«Ανάμεσα στην επιλογή του να μην κάνω τίποτα, να συνεχίσω χωρίς τον προϋπολογισμό και την επιλογή να ζητήσω από τους Ισπανούς να πουν την άποψή τους, επιλέγω τη δεύτερη. Η Ισπανία πρέπει να συνεχίσει την εξέλιξή της με ανεκτικότητα, σεβασμό, μετριοπάθεια και κοινή λογική», σημείωσε ο Σάντσεθ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον ισπανικό λαό, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Πρότεινα πρόωρες εκλογές για τις 28 Απριλίου», είπε χαρακτηριστικά.

Στο Λονδίνο, η βασική πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης προς τη Βουλή των Κοινοτήτων, αφορούσε την έγκριση περισσότερου χρόνου για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Η πρόταση ωστόσο καταψηφίστηκε από τους βουλευτές, με 303 ψήφους έναντι 258, καταγράφοντας ακόμη μία ήττα για την Τερέζα Μέι.

Οι εμπορικές συζητήσεις Ηνωμένων Πολιτειών-Κίνας θα συνεχιστούν στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον κινέζο πρόεδρο, Σι Τζίνπινγκ και τις πληροφορίες που μεταδίδουν κινεζικά μέσα ενημέρωσης και το Reuters.

Τόνισε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές θα καταφέρουν να φτάσουν σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις. 

Ο Σι είπε ότι σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα και ότι η Κίνα είναι πρόθυμη για λύση στις οικονομικές και εμπορικές διαμάχες με τις ΗΠΑ μέσω συνεργασίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.

Μέσω Twitter ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, ότι μαζί με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών, Robert Lightizer, είχε «παραγωγικές συναντήσεις» με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Λιου Χι.

Από πλευράς δεδομένων, το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης με τον υπόλοιπο κόσμο, όσον αφορά τα προϊόντα, μειώθηκε την περασμένη χρονιά, λόγω των εισαγωγών που κινήθηκαν υψηλότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Το εμπορικό πλεόνασμα των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ έφτασε τα 194,2 δισ. ευρώ ($219 δισ.) το 2018, καταγράφοντας πτώση από τα 234,9 δισ. του 2017. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν πέρυσι κατά 6,2%, ενώ οι εξαγωγές ενισχύθηκαν μόνο κατά 3,7% σε σύγκριση με το 2017.

Υπό το παραπάνω πολιτικό και οικονομικό κλίμα, η απόδοση του ισπανικού 10ετούς σημειώνει μικρή ανοδική κίνηση κατά μία μονάδα βάσης, στο 1,25%, ενώ του ιταλικού 10ετούς με μισή μονάδα βάσης υψηλότερα διαμορφώνεται στο 2,85%.

Το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς κινείται σταθεροποιητικά, στο 0,10%, του βρετανικού 10ετούς ενισχύεται ελαφρώς, στο 1,15%, ενώ του γαλλικού αντίστοιχου τίτλου ελαφρώς υψηλότερα –λιγότερο από μία μονάδα βάσης- στο 0,53%.

Σταθεροποιητικά κινείται το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς, στο 3,86%. Ενισχύεται κατά 4,4 μονάδες βάσης του 5ετούς, στο 3,27%, ενώ του 7ετούς κινείται ανοδικά κατά 1,5 μονάδα βάσης, στο 3,48%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το επιτόκιο του 10ετούς Treasury σημειώνει μικρή αρνητική κίνηση, στο 2,65%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v