Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 3,4%

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, στον απόηχο των φοροελαφρύνσεων που ανακοινώθηκαν χθες. Ωστόσο, έχει προηγηθεί ράλι τον τελευταίο μήνα, με το ελληνικό κόστος δανεισμού να φτάνει σε ιστορικά χαμηλά σημεία.

Πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 3,4%

Ενισχύονται τα ελληνικά yields, στη σκιά των φοροελαφρύνσεων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Του 10ετούς ανέρχεται 5,7 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 3,40%, του 7ετούς ενισχύεται 6,2 μονάδες βάσης, στο 2,70%, ενώ του 5ετούς κινείται 6,9 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 2,32%.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Απριλίου τα ελληνικά ομόλογα έκαναν ράλι, με τις αποδόσεις τους να σημειώνουν μεγάλη πτώση και να φτάνουν σε ιστορικά πολυετή χαμηλά σημεία.

Το σχέδιό μας βασίζεται στους κόπους του ελληνικού λαού δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι στόχος είναι να γίνει η έξοδος από τα μνημόνια πιο ορατή στην καθημερινότητά του.

Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι στην περασμένη ΔΕΘ παρουσίασε μια νέα οικονομική πολιτική, καθώς η οικονομία έχει εδώ και τρία χρόνια ανάπτυξη και εξασφάλισε την φθηνότερη χρηματοδότηση από ποτέ μέσω των αγορών. Παράλληλα υπερβαίνει κατά πολύ τους στόχους των προγραμμάτων.

«Μέρος της κοινωνίας σήκωσε υπέρμετρα το βάρος της κρίσης και δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα της νέας πορείας. Ηρθε η ώρα να αρχίσει να δικαιώνεται η προσπάθεια του ελληνικού λαού». Όπως είπε υπάρχουν πάνω από 31 δισ. ευρώ απόθεμα ρευστότητας, πέραν της δυνατότητας να δανειζόμαστε από τις αγορές.

Ελαφρώς ανοδικά κινείται η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, που φτάνει στο 2,59%. Η Κομισιόν στις εαρινές της προβλέψεις εκτιμά ότι η ιταλική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 0,1% τη φετινή χρονιά, από 0,2% που εκτιμούσε τον Φεβρουάριο. Την ίδια ώρα σημειώνει ότι το έλλειμμα στον ιταλικό προϋπολογισμό θα φτάσει στο 2,5% του ΑΕΠ φέτος και στο 3,5% το 2020.

Αυτές οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι η Ιταλία δεν θα τηρήσει τις προηγούμενες δεσμεύσεις της για έλλειμμα στον προϋπολογισμό που δεν θα ξεπεράσει το 2,04%. Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ προβλέπουν ότι το έλλειμμα δεν πρέπει να ξεπερνάει το 3%, με τις προβλέψεις της Κομισιόν να δείχνουν ότι η χώρα θα το ξεπεράσει το 2020. 

Την ίδια ώρα, ελαφρώς χαμηλότερα κυμαίνονται τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχωρεί μισή μονάδα βάσης, στο μείον 0,04%, του γαλλικού 10ετούς ενισχύεται μισή μονάδα βάσης, στο 0,33%, του βρετανικού 10ετούς υποχωρεί δύο μονάδες βάσης, στο 1,14%, ενώ του ισπανικού 10ετούς κινείται καθοδικά δύο μονάδες βάσης, στο 0,94%.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η απόδοση του 10ετούς Treasury διολισθαίνει μία μονάδα βάσης, στο 2,45%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v