Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 3,42% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Μικρή άνοδο σημείωσε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη τον Μάιο, αλλά όχι όσο αναμενόταν. Με ρυθμό 0,7% «έτρεξε» η ανάπτυξη στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο, με το κλίμα μεταξύ των επενδυτών ωστόσο να κινείται χαμηλότερα.

Στο 3,42% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Αρνητικά διατηρούνται τα γερμανικά yields, καθώς με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων οκτώ ετών ενισχύθηκαν οι δαπάνες των νοικοκυριών στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε και η δραστηριότητα στον τομέα των κατασκευών, ενώ και οι αναπάντεχα ισχυρές εξαγωγές βοήθησαν τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,4% σε τριμηνιαία βάση και 0,7% σε ετήσια. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχωρεί 2,4 μονάδες βάσης, στο μείον 0,1%.

Την ίδια ώρα ωστόσο, επιδεινώθηκε το κλίμα μεταξύ των επενδυτών στη Γερμανία τον Μάιο. Η υποχώρηση ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, υποδηλώνοντας ότι πέφτουν οι τόνοι στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, μετά την ισχυρή ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης του ερευνητικού ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στις 97,9 μονάδες, από 99,2 τον προηγούμενο μήνα και ενώ αναμενόταν να φτάσει στις 99,1.

Ανοδικά κινήθηκε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη αυτόν τον μήνα, αλλά όχι όσο αναμενόταν, με την πίεση να προέρχεται από τη συρρίκνωση της μεταποίησης που έφτασε να επηρεάζει και τον τομέα υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο δείκτης ΡΜΙ, που θεωρείται καλός οδηγός για την οικονομική υγεία, αυξήθηκε στις 51,6 μονάδες αυτόν τον μήνα από 51,5 τον Απρίλιο.

Το επιτόκιο του γαλλικού 10ετούς διολισθαίνει 1,5 μονάδες βάσης, στο 0,29%, ενώ του αντίστοιχου βρετανικού τίτλου κινείται καθοδικά κατά 2,9 μονάδες βάσης, στο 0,98%.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, το επιτόκιο του ισπανικού 10ετούς κυμαίνεται 1,7 μονάδες χαμηλότερα, στο 0,85%, ενώ του ιταλικού 10ετούς ενισχύεται 1,2 μονάδες βάσης, στο 2,64%.

Ανοδικά κινούνται τα ελληνικά yields. Του 10ετούς κατά 1,6 μονάδες βάσης, στο 3,42%, ενώ του 5ετούς κατά 1,8 μονάδες βάσης, στο 2,17%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απόδοση του 10ετούς Treasury διολισθαίνει 2,5 μονάδες βάσης, στο 2,36%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v