Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ιταλική κρίση παρασύρει και τα ελληνικά ομόλογα

Το αίτημα Σαλβίνι για κήρυξη πρόωρων εκλογών οδηγεί σε υψηλό πέντε εβδομάδων το spread μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, ενώ ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις και των ελληνικών τίτλων.

Η ιταλική κρίση παρασύρει και τα ελληνικά ομόλογα

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, μετά τη χθεσινή δήλωση του αναπληρωτή πρωθυπουργού Ματέο Σαλβίνι πως η συγκυβέρνηση με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχει «τελειώσει» και το αίτημά του για πρόωρες εκλογές.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε νευρικότητα στις αγορές, με τους επενδυτές να αδειάζουν το ιταλικό χρέος και να οδηγούν τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έως 20 μ.β. υψηλότερα και το spread μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου σε υψηλό πέντε εβδομάδων. Η άνοδος των ιταλικών yields παρασύρει υψηλότερα και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που ενισχύονται κατά περίπου 10 μ.β., την ώρα που τα yields των άλλων ευρωπαϊκών ομολόγων δεν σημειώνουν αξιόλογη μεταβολή.

Πάντως, η έκταση της αντίδρασης εξέπληξε ορισμένους, που υποστηρίζουν πως οποιοσδήποτε παρακολουθούσε τις εξελίξεις στο ιταλικό πολιτικό σκηνικό, δεν θα έπρεπε να ξαφνιαστεί τελείως.

Σημειώνεται πως αργότερα σήμερα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η αξιολόγηση της ιταλικής οικονομίας από τη Fitch.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται στο 1,69%, ενώ του γερμανικού bund κινείται στο -0,584%, του αντίστοιχου ισπανικού τίτλου στο 0,22% και του ιρλανδικού στο -0,009%.

Την ίδια ώρα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,14%, του 7ετούς στο 1,77% και του 5ετούς στο 1,28%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v