Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό μίας εβδομάδας τα ευρωπαϊκά yields

Ηρεμούν τα πνεύματα και οι αποδόσεις οδηγούνται υψηλότερα, καθώς ενισχύεται η αντίληψη ότι θα αποφευχθεί μία πιο σοβαρή σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν. Στο 1,39% υποχωρεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς.

Σε υψηλό μίας εβδομάδας τα ευρωπαϊκά yields

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά yields την Πέμπτη, φτάνοντας σε υψηλό μίας εβδομάδας, καθώς υποχωρούν οι εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν.

Η Τεχεράνη φαίνεται να υποχωρεί, όσο είμαι πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ξεκαθάρισε ο πλανητάρχης σε διάγγελμά του. «Οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν άμεσα επιπρόσθετες οικονομικές κυρώσεις στο ιρανικό καθεστώς» προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος, προαναγγέλλοντας παράλληλα μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή. 

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία απώλεια από τις χθεσινές επιθέσεις και υπήρξαν μόνο μικρές καταστροφές. Το Ιράν φαίνεται να υποχωρεί και αυτό είναι καλό για τον κόσμο, υπογράμμισε. Δεν χάθηκαν ζωές χάρις στην διασπορά δυνάμεων και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, πρόσθεσε.

Στο εμπορικό μέτωπο, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε τηνΠέμπτη πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λιου Χε θα μεταβεί από τις 13 έως τις 15 Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον, για να υπογράψει την προκαταρκτική συμφωνία που θεωρείται πως αποτελεί μια εκεχειρία στον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο.

Στο μέτωπο των δεδομένων, άλμα σημείωσε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο, καταγράφοντας την πιο μεγάλη άνοδο του τελευταίου ενάμιση χρόνου. Σύμφωνα με το Reuters και τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, η βιομηχανική παραγωγή κινήθηκε ανοδικά κατά 1,1% σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για κέρδη 0,7%.

Τα ομόλογα υψηλής αξιολόγησης όπως τα γερμανικά, που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια σε περιόδους αβεβαιότητας, έχουν ωφεληθεί τις τελευταίες ημέρες από τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, καθώς ηρεμούν τα πνεύματα, αρχίζουν να χάνουν τα κέρδη τους, οδηγώντας τις αποδόσεις υψηλότερα, καθώς ενισχύεται η αντίληψη ότι θα αποφευχθεί μία πιο σοβαρή σύγκρουση.

Κατά δύο μονάδες βάσης υψηλότερα κινούνται οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων. Του γερμανικού 10ετούς στο -0,23%, του γαλλικού στο 0,05%, του ισπανικού αντίστοιχου τίτλου στο 0,43% και του ιταλικού –με μικρή κάθοδο μίας μονάδας βάσης- στο 1,39%.

Χαμηλότερα κινείται το κόστος του ελληνικού δανεισμού. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί 2,6 μονάδες βάσης, στο 1,39% και του 5ετούς, με κάθοδο κατά 6,6 μονάδες βάσης, διαμορφώνεται στο 0,48%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απόδοση του 10ετούς Treasury με ήπιες κινήσεις βρίσκεται στο 1,87%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v