Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εσπασε το «φράγμα» του 1% η απόδοση του 10ετούς

Για πρώτη φορά υποχωρεί κάτω από το 1% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου. Νέο ιστορικό χαμηλό αγγίζει το yield, φτάνοντας στο 0,992%. Καθοδικά και η απόδοση του 5ετούς τίτλου, που διαμορφώνεται στο 0,34%.

Εσπασε το «φράγμα» του 1% η απόδοση του 10ετούς

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί το ελληνικό κόστος δανεισμού. Σύμφωνα με το Reuters, η απόδοση του 10ετούς περνάει για πρώτη φορά κάτω από το 1%, αγγίζοντας το 0,992%.

Καθοδικά κινείται και η απόδοση του 5ετούς -με πτώση κατά 1,2 μονάδες βάσης, φτάνει στο 0,34%, ενώ μεγαλύτερη κίνηση σημειώνει η απόδοση του 7ετούς, που διολισθαίνει 5,5 μονάδες βάσης, στο 0,72%.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου μήνα το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση 15 ετούς ομολόγου, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 18,8 δισ. και το 80% της έκδοσης να καταλήγει σε real money investors.

Μόλις πρόσφατα, η HSBC σημείωνε ότι υπάρχει ακόμα αξία στην καμπύλη των ελληνικών ομολόγων. Οπως εξηγεί, η διατήρηση πλεονασμάτων της τάξης του 4% του ΑΕΠ και η ικανότητα αναχρηματοδότησης σε βιώσιμα επίπεδα προσφέρει άνεση στους επενδυτές, όπως φάνηκε και από τη ζήτηση στην πρόσφατη έκδοση του 15ετούς τίτλου.

Η HSBC πιστεύει ότι η επόμενη έκδοση θα είναι με 10ετή τίτλο για να χρηματοδοτηθεί μια πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ. Εκτιμά δε ότι οι λήξεις στη ζώνη των 8-15 ετών δείχνει να έχει περισσότερη αξία έναντι των αντίστοιχων ιταλικών, ενώ συνολικά εκτιμά ότι η σχέση κινδύνου/ανταμοιβής ευνοεί τα ελληνικά ομόλογα έναντι των εκδόσεων της Ρώμης σε όλη την κλίμακα, αν το κριτήριο είναι η μεταβλητότητα. 

Στην υπόλοιπη αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, κατά τρεις περίπου μονάδες βάσης ενισχύονται τα περισσότερα yields, με την απόδοση του 10ετούς Bund στο -0,37%, του 10ετούς γαλλικού στο -0,14%, του ισπανικού 10ετούς να διατηρείται στο 0,30% και του ιταλικού αντίστοιχου τίτλου στο 0,93%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απόδοση του 10ετούς Treasury κινείται 2,4 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 1,61%.

Σταϊκούρας: Απόδειξη εμπιστοσύνης η μείωση στο κόστος δανεισμού

Σήμερα, για πρώτη φορά, το κόστος δανεισμού «σπάει», προς τα κάτω, το φράγμα του 1%, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Οπως επισημαίνει σε δήλωσή του, η συνεχής μείωση του επιτοκίου και η διατήρησή του σε χαμηλό ύψος αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.

Συνεχίζουμε, με σχέδιο, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, καταλήγει ο υπουργός.

 

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v