Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλό τριμήνου για τα ευρωπαϊκά yields

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας βρίσκεται ελαφρώς υψηλότερα στο -0,23%, 30 μονάδες βάσης υψηλότερα από ό,τι πριν από δύο μήνες. Στο 0,82% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς.

Υψηλό τριμήνου για τα ευρωπαϊκά yields

Kοντά στα πρόσφατα υψηλά τους κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης την Τρίτη, καθώς οι τιμές του πετρελαίου άγγιξαν υψηλό τριετίας, προκαλώντας ανησυχίες για τον πληθωρισμό, προμηνύοντας πιθανή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Οπως θυμίζει το Reuters, η ομάδα του ΟΠΕΚ+ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα τηρήσει την υπάρχουσα συμφωνία για σταδιακή μόνο αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, στέλνοντας τις τιμές του αργού στα ύψη και ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις που πολλές χώρες φοβούνται ότι θα εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία. 

«Η άνοδος των τιμών ενέργειας έχει πυροδοτήσει νέες ανησυχίες για τον πληθωρισμό που επιταχύνεται ακόμη περισσότερο από ό,τι υποδηλώνουν οι τρέχουσες προβλέψεις, με συνέπειες για τις κεντρικές τράπεζες και το ποσό της νομισματικής τόνωσης που μπορούμε να αναμένουμε τους επόμενους μήνες», σχολίασε ο υπεύθυνος στρατηγικής ανάλυσης της Deutsche Bank, Jim Reid.

Μεγάλο πλήγμα έχουν δεχτεί και τα διεθνή χρηματιστήρια από την αύξηση των τιμών της ενέργειας και λόγω ανησυχιών για πιθανή χρεοκοπία κινεζικών ομίλων ακινήτων, αλλά ο Reid ανέφερε ότι τα κρατικά ομόλογα δεν μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό καταφύγιο εάν οι μαζικές ρευστοποιήσεις σχετίζονται εν μέρει με τον πληθωρισμό.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης κινούνταν κοντά στο υψηλό τρίμηνου που κατέγραφαν την περασμένη εβδομάδα. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας βρίσκεται ελαφρώς υψηλότερα στο -0,23%, 30 μονάδες βάσης υψηλότερα από ό,τι πριν από δύο μήνες.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με το Bloomberg:

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v