Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στους κινδύνους ύφεσης το επίκεντρο των επενδυτών, υποχωρούν τα yields

Ο ταχύτερος κύκλος αύξησης των επιτοκίων εδώ και δεκαετίες για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού χτυπάει τη ζήτηση των καταναλωτών, αυξάνοντας τους φόβους των επενδυτών για επιβράδυνση της ανάπτυξης ή πλήρη ύφεση.

Στους κινδύνους ύφεσης το επίκεντρο των επενδυτών, υποχωρούν τα yields

Υποχωρούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές συνέχισαν να επικεντρώνονται στους κινδύνους ανάπτυξης την Πέμπτη.

Οπως σημειώνει το Reuters, ο ταχύτερος κύκλος αύξησης των επιτοκίων εδώ και δεκαετίες για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού χτυπάει τη ζήτηση των καταναλωτών, αυξάνοντας τους φόβους των επενδυτών για επιβράδυνση της ανάπτυξης ή πλήρη ύφεση.

Τα στοιχεία από τη Γαλλία έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός του Ιουνίου ήταν ελαφρώς υψηλότερος από το αναμενόμενο, στο ποσοστό-ρεκόρ 6,5% την ώρα που η η ΕΚΤ στη συνεδρίασης πολιτικής της 21ης Ιουλίου αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Οι κινήσεις της Πέμπτης ακολούθησαν τις ασταθείς συναλλαγές την Τετάρτη, όταν οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν μετά την απροσδόκητη πτώση του γερμανικού πληθωρισμού τον Ιούνιο, αν και οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι αυτό οφείλεται σε μεμονωμένες επιπτώσεις και είναι απίθανο να αποτελεί ένδειξη ότι ο πληθωρισμός έχει πιάσει peak.

H απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχωρεί οκτώ μονάδες βάσης, στο 1,42%, του αντίστοιχου γαλλικού κατά επτά μονάδες βάσης, στο 1,98%, του 10ετούς ιταλικού κατά τέσσερις μονάδες βάσης, στο 3,45% και του αντίστοιχου ισπανικού κατά οκτώ μονάδες βάσης, στο 2,50%.

Καθοδικά κινείται και το κόστος του ελληνικού κρατικού δανεισμού, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά επτά μονάδες βάσης, στο 3,59% και του 5ετούς κατά δυόμιση μονάδες βάσης, στο 2,74%.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v