Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά κάνουν οι αποδόσεις των ευρωομολόγων

Αυξάνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη μετά και τη δημοσίευση σήμερα των στοιχείων για την επιχειρηματικότητα στην ευρωζώνη. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχωρεί 19 μονάδες βάσης, στο 1,42%.

Βουτιά κάνουν οι αποδόσεις των ευρωομολόγων

Καθοδικά κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης την Πέμπτη, αφότου τα στοιχεία έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στο μπλοκ είχε επιβραδυνθεί πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και τους φόβους που έχουν κλονίσει τις αγορές αυτή την εβδομάδα.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο 51,9 τον Ιούνιο από 54,8 τον Μάιο. Ηταν πολύ χαμηλότερος από τις 54,0 μονάδες που προβλέπονταν σε δημοσκόπηση του Reuters και στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του 2021.

Οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν ήδη μειωθεί απότομα μετά τη δημοσίευση των στοιχείων ΡΜΙ από τις κορυφαίες οικονομίες του μπλοκ - τη Γερμανία και τη Γαλλία - με παρόμοια αποτελέσματα.

Τα στοιχεία ενισχύουν τους φόβους για την ανάπτυξη και μια πιθανή ύφεση που έχουν κυριεύσει τις αγορές αυτή την εβδομάδα. Αυτό τροφοδοτήθηκε από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Βρετανίας και τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είπε ότι η κεντρική τράπεζα δεσμεύεται να θέσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, ακόμη κι αν ρισκάρει μια οικονομική ύφεση. 

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχωρεί 19 μονάδες βάσης, στο 1,42%, του αντίστοιχου γαλλικού με ίδια κίνηση φτάνει στο 1,97%, του 10ετούς ιταλικού κατά 13 μονάδες βάσης, στο 3,50%, που είναι και το πιο χαμηλό των τελευταίων δύο εβδομάδων. Καθοδικά κινείται και το κόστος του ελληνικού κρατικού δανεισμού, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί 14 μονάδες βάσης, στο 3,72% και του 5ετούς κατά 13 μονάδες βάσης, στο 2,87%.

Οι αγορές χρήματος αξιολογούν επίσης τα στοιχήματα για αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πλέον τιμολογούν αυξήσεις επιτοκίων κατά 160 μονάδες βάσης έως τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με την προσδοκία για 170 μονάδες βάσης πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων ΡΜΙ την Πέμπτη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων πάνω από το μηδέν για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία τον Σεπτέμβριο, με μια κίνηση 50 μονάδων βάσης, στο 0,25%, σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v