Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό πιέζουν τα ευρωομόλογα

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, σημείο αναφοράς του μπλοκ, αυξάνεται κατά πέντε μονάδες βάσης, στο 1,492%. Αντίθετα, το κόστος του ελληνικού κρατικού δανεισμού υποχωρεί, με την απόδοση του 10ετούς στο 3,72%.

Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό πιέζουν τα ευρωομόλογα

Ανοδικά κινούνται τα yields της ευρωζώνης τη Δευτέρα με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό να ασκούν καθοδική πίεση στις τιμές των κρατικών ομολόγων καθώς ορισμένοι αναλυτές αναμένουν στοιχεία-ρεκόρ για τις τιμές καταναλωτή αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Οι επενδυτές επικεντρώνονται στα ενεργειακά νέα τη Δευτέρα, αφότου η Γερμανία εισήλθε στη Φάση 2 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο την περασμένη εβδομάδα, λόγω της μειωμένης προμήθειας από τη Ρωσία.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν επιλογές για τον περιορισμό της ζήτησης φυσικού αερίου καθώς το μπλοκ προετοιμάζεται για πιθανά περαιτέρω σοκ στην προσφορά, δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson κατά την άφιξή της στη συνάντηση των υπουργών ενέργειας στο Λουξεμβούργο. 

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, σημείο αναφοράς του μπλοκ, αυξάνεται κατά πέντε μονάδες βάσης (bps) στο 1,492%. 

«Ένα πιθανό νέο ρεκόρ πληθωρισμού στο 8,4% υποβαθμίζει τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ που προέβλεπαν πτώση του πληθωρισμού», ανέφερε η Commerzbank σε ερευνητικό σημείωμα.

Οι αναλυτές έχουν μικτές απόψεις για τη μελλοντική πορεία των αποδόσεων των ομολόγων. Ενώ η ΕΚΤ επιδιώκει να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό, αντιμετωπίζει επίσης τον αυξανόμενο κίνδυνο οικονομικής ύφεσης.

Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ενισχύεται τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,01%. Μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται το ιταλικό κόστος δανεισμού, με την απόδοση του 10ετούς να ενισχύεται κατά δέκα μονάδες βάσης, στο 3,58%. Τέσσερις μονάδες βάσης υψηλότερα του αντίστοιχου ισπανικού, στο 2,59.

Αντίθετα, μειώνεται το κόστος του ελληνικού κρατικού δανεισμού στις συναλλαγές της Δευτέρας, με την απόδοση του 10ετούς να κινείται καθοδικά κατά 6,6 μονάδες βάσης, στο 3,72% και του 5ετούς κατά έξι μονάδες βάσης, στο 2,63%.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v