Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιστορικές «βουτιές» σε ομόλογα της ευρωζώνης

Νέα ιστορικά χαμηλά για τις αποδόσεις των ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων. Κάτω από 1% για πρώτη φορά η απόδοση του ιρλανδικού 10ετούς. Κάτω του 12% η απόδοση του ελληνικού 2ετούς τίτλου.

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων, καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το Eurogroup στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε χθες η ελληνική κυβέρνηση.

Η απόδοση του ελληνικού 2ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 11,88%, του 5ετούς στο 10,86% και του 10ετούς στο 8,65%.

Εν τω μεταξύ, το «παράθυρο» που άφησε η πρόεδρος της Fed για αύξηση των επιτοκίων αργότερα φέτος, στρέφει την προσοχή στην επερχόμενη έναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.

Κάτω από το 1% υποχώρησε για πρώτη φορά η απόδοση του ιρλανδικού 10ετούς ομολόγου (έως το 0,991%), ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά κινούνται τα yields των ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων, στο 1,47%, 1,38% και 2,05% αντίστοιχα.

Νωρίτερα, η Γερμανία προχώρησε σε δημοπρασία 5ετών ομολόγων, για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο. Η απόδοση του 10ετούς bund διαμορφώνεται στο 0,34%, του 5ετούς στο -0,068% και του 2ετούς στο -0,219%.

Γερά κέρδη για τους επενδυτές με... γερά νεύρα

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι ομολογιούχοι που μπόρεσαν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους όσο παίζονταν το ελληνικό θρίλερ των εκλογών και των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους, δρέπουν τώρα τους "καρπούς" της υπομονής τους, καθώς τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζουν τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως, μέχρι στιγμής φέτος. 

Ο δείκτης Bloomberg Greece Sovereign Bond Index εμφάνισε απόδοση 11% από την αρχή του έτους, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 31 δεικτών κρατικού χρέους που παρακολουθεί το πρακτορείο, με τους πορτογαλικούς τίτλους να εμφανίζουν απόδοση 4% και τους ιταλικούς 3,5%. Ο ελληνικός δείκτης διαμορφώνονταν στο 100,80, δηλαδή 38% υψηλότερα από τον μέσο όρο πενταετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v