Κέρδη στη Wall Street μετά τα macro

Σε υψηλότερα επίπεδα η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται αφ'ενός στα θετικά εγχώρια στοιχεία και αφ' ετέρου στα γεωπολιτικά μέτωπα. Πτώση για χρυσό, κέρδη για ομόλογα και πετρέλαιο. Καλύτερα των αναμενόμενων τα εταιρικά αποτελέσματα.

Κέρδη στη Wall Street, εν μέσω προσδοκιών για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα. 

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,9% στις 16.517 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται 0,79% στις 4.369 μονάδες ενώ άνοδο 0,95% εμφανίζει και ο S&P 500, στις 1.927 μονάδες. 

Η ανατροπή στα futures της Wall πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο εργασίας ότι η παραγωγικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 2,5% μετά από πτώση 4,5% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ μικρή άνοδο εμφάνισε και το εργατικό κόστος. 

Παράλληλα, προσδοκίες από το ουκρανικό μέτωπο καλλιεργεί δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου RIA που αναφέρει ότι η Μόσχα αναζητά τρόπους για αποκλιμάκωση της έντασης. Σημειώνεται ότι εχθές ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε αντίμετρα, εφαρμόζοντας εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από τις χώρες που εμπλέκονται στα οικονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Οι επενδυτές παραμένουν επικεντρωμένοι στο γεωπολιτικό μέτωπο, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ξεκίνησαν ξανά οι συγκρούσεις μετά την εκεχειρία, αλλά και στο Ιράκ, μετά την έγκριση του Μπαράκ Ομπάμα σε στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ.

Πάντως, όπως αναφέρουν και οι αναλυτές, οι επενδυτικές ροές που κατευθύνθηκαν τις πρωινές ώρες σε "ασφαλή καταφύγια" όπως τα treasuries και ο χρυσός, δείχνουν να αντιστρέφονται. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές, οι όγκοι συναλλαγών είναι πιεσμένοι λόγω Αυγούστου και αυτό αυξάνει τη μεταβλητότητα. 

Ενδεικτικά, η τιμή του χρυσού υποχωρεί οριακά αυτή την ώρα στα 1.307 δολάρια, μετά τα αρχικά κέρδη. Την ίδια στιγμή, περιορίζονται και τα κέρδη των ομολόγων ανώτερης αξιολόγησης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού Bund υποχωρεί αυτή την ώρα 4 μονάδες βάσης στο 1,03%. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών Treasury υποχωρούν 7 μονάδες βάσης, στο 2,35%, στο χαμηλότερο επίπεδο 14 μηνών. 

Η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,4% στα 97,6 δολ. ανά βαρέλι, περιορίζοντας πάντως τα πρωινά κέρδη. 

Επιστρέφοντας στη Wall, κέρδη άνω του 8% εμφανίζει ο τίτλος της Zynga, μετά την ανακοίνωση ζημιών ύψους 62,5 εκατ. ευρώ στο β΄τρίμηνο. 

Άνοδος άνω του 4% για τον τίτλο της Nvidia μετά την ανακοίνωση αύξησης των κερδών κατά 33% στο τρίμηνο. 

 

 

Γιώργος Φλώκας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v