Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τερμάτισε το ανοδικό σερί για τον S&P

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street με τους δείκτες Dow Jones και S&P να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση σε αρνητικό έδαφος. Οριακή άνοδος για Nasdaq. Fed και Ελλάδα στο επίκεντρο. Απογοήτευσαν τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Πτώση 3,5% για το πετρέλαιο. Άνοδος για τον χρυσό.

Οριακά χαμηλότερα από τα ιστορικό υψηλό των 2,100,34 μονάδων κινήθηκε ο S&P καθώς τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και η αβεβαιότητα για την πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων ώθησαν σε ήπιες ρευστοποιήσεις τους επενδυτές.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,1% στις 18.029,85 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,03% στις 2.099,65 μονάδες (μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις) και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,15% στις 4.906,36 μονάδες.

Εκτός από τα μακροοικονομικά στοιχεία και το ελληνικό ζήτημα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Λίγο πριν την κοινοποίηση των πρακτικών, ο αναλυτής της Ever Bank Wealth, Chris Gaffney, σημείωνε: «Γνωρίζουμε ότι η Fed κρίνει πρόσκαιρες τις αποπληθωριστικές πιέσεις στην αγορά εξαιτίας της πτώσης στην τιμή πετρελαίου. Ωστόσο έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα υπάρξει οποιαδήποτε αναφορά στο ισχυρό δολάριο».

Και το δολάριο αναφέρθηκε.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Fed, οι αξιωματούχοι δεν δείχνουν πρόθυμοι να προχωρήσουν σύντομα σε αύξηση των επιτοκίων εξαιτίας του ισχυρού δολαρίου και της διεθνής οικονομικής αβεβαιότητας.

Σε αυτή την οικονομική αβεβαιότητα –επισημαίνουν αναλυτές- συμβάλει και η Ελλάδα καθώς όσο περνούν οι μέρες και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές τόσο εντείνονται οι ανησυχίες για ενδεχόμενο Grexit.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, υποτονική ήταν η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιανουάριο, μόλις κατά 0,2%, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,4%.

Επιπλέον, ρεκόρ πτώσης σημειώθηκε στις τιμές χονδρικής τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ. Οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,8% έναντι 0,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στο 1,51 δολ., καταγράφοντας πτώση 7,3%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 3,5% στα 51,69 δολάρια ανά βαρέλι. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,2% στα 1.211 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε 0,45% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1361 δολ. Αντίστοιχα, το δολάριο κινήθηκε οριακά ανοδικά έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 119,28 γεν. Νωρίτερα το δολάριο υποχωρούσε έως τα 118,88 αλλά η απογοήτευση των επενδυτών από την απουσία ουσιαστικής παρέμβασης της BOJ στην αγορά ώθησαν το αμερικανικό νόμισμα πάνω από τα 119 γεν.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση οχτώ μονάδων βάσης στο 2,06%. Αντίστοιχα, χαμηλότερα κινήθηκαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,63% (-1 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,58% (-2 μ.β.). Στον αντίποδα, το γερμανικό 10ετές ομόλογο ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 0,35%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v