Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συρία και απασχόληση προβλημάτισαν τη Wall Street

Οριακά χαμηλότερα κινήθηκε η Wall Street στον απόηχο της επίθεσης στη Συρία. Απογοήτευσαν τα στοιχεία απασχόλησης του Μαρτίου στις ΗΠΑ. Σε υψηλό μήνα το πετρέλαιο, πάνω από τα 52 δολ. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Συρία και απασχόληση προβλημάτισαν τη Wall Street

Μικρή πτώση κατέγραψε η Wall Street καθώς η στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στη Συρία επανέφερε στο προσκήνιο τις γεωπολιτικές ανησυχίες.

Ειδικότερα, με εκτόξευση 59 πυραύλων Τόμαχοκ από πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού «απάντησε» ο Ντόναλντ Τραμπ στην επίθεση με χημικά που έγινε πριν από λίγες ημέρες στη Συρία, την ευθύνη για την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος απέδωσε στον «δικτάτορα της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ».

Αν και το αμερικανικό πεντάγωνο δήλωσε ότι το Κρεμλίνο ήταν ενήμερο, ο πρόεδρος Πούτιν υποστήριξε ότι η επίθεση παραβίαζε τη διεθνή νομοθεσία.

Επιπλέον, το Κρεμλίνο προχώρησε στην αναστολή της συμφωνίας Ρωσίας-ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια στη Συρία.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, απογοήτευσαν τα στοιχεία απασχόλησης του Μαρτίου στις ΗΠΑ καθώς δημιουργήθηκαν μόλις 98.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 180.000 που ανέμεναν οι αναλυτές. Η πτώση του δείκτης ανεργίας σε χαμηλό 10 ετών στο 4,5%, δεν κατάφερε να περιορίσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τις κατώτερες των αναμενόμενων θέσεις εργασίας.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου για τέταρτη διαδοχική μέρα μετά την επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, «το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα αντιδράσουν Ιράν και Ρωσία, δύο από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου και σύμμαχοι του προέδρου Άσαντ». Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 1% στα 52,24 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες μόλις 0,03% στις 20.656 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,08% στις 2.355 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,02% στις 5.877 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο βιομηχανικός δείκτης υποχώρησε οριακά, ο S&P κατά 0,3% και ο Nasdaq κατά 0,6%.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Wal-Mart (+2,1%) και Boeing (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των DuPont (-0,7%) και Visa Inc. (-0,4%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,0592 από 1,0645 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.257 δολ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,38%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v