Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Goldman Sachs έριξε τη Wall Street

Tα εταιρικά αποτελέσματα προβλημάτισαν τη Wall Street. Πτώση 113 μονάδων για τον Dow Jones. «Βουτιά» 4,8% για τη μετοχή της Goldman Sachs. Ισχυρές πιέσεις στο δολάριο. Πτώση για το πετρέλαιο.

Η Goldman Sachs έριξε τη Wall Street

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street στον απόηχο μιας σειράς αδύναμων εταιρικών αποτελεσμάτων και της συνεχιζόμενης έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.

Ειδικότερα, η μετοχή της Goldman Sachs «βούλιαξε» 4,8% μετά την ανακοίνωση κατώτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων α’ τριμήνου. Αν και τα καθαρά κέρδη ήταν αυξημένα στα 2,16 δισ. δολάρια ή 5,15 δολ. ανά μετοχή και τα έσοδα ανεβασμένα στα 8,03 δισ. δολάρια, ωστόσο δεν έπιασαν τους στόχους των αναλυτών που προέβλεπαν καθαρά κέρδη στα 5,31 δολ. ανά μετοχή και έσοδα στα 8,37 δισ. δολάρια.

«Μου προκάλεσε έκπληξη ότι η τράπεζα δεν έπιασε τους στόχους γιατί η αγορά στο α’ τρίμηνο πήγαινε πολύ καλά», σχολίασε αναλυτής της Baird.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η Johnson & Johnson (-3,2%) καθώς η πτώση στις πωλήσεις καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών παρά τα ισχυρά κέρδη του ομίλου. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 4,42 δίσ. δολάρια ή 1,61 δολ. ανά μετοχή έναντι 1,59 δολ. πέρυσι ενώ οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 17,77 δισ. από 18,02 δις. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ωστόσο δεν ήταν μόνο τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα που οδήγησαν σε πτώση τη Wall Street.

Αρνητικός παραμένει ο αντίχτυπος από τη συνεχιζόμενη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ- Βόρειας Κορέας. Την Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει πως η κυβέρνηση της Πιογιάνγκ «πρέπει να μάθει τρόπους» για να λάβει απάντηση από τον πρέσβη της Βόρειας Κορέας ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να αντιδράσει σε οποιονδήποτε τρόπο πολέμου επιλέξουν οι ΗΠΑ».

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι ενάρξεις νέων κατοικιών τον Μάρτιο σημείωσαν πτώση 6,8%, έναντι αύξησης 5% τον Φεβρουάριο. Τον Ιανουάριο οι ενάρξεις είχαν υποχωρήσει κατά 2,7%.Ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 1,21 εκατ. κατοικίες και ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στο μεταξύ, χαμηλότερα κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου (WTI) καθώς αναλυτές αναμένουν μεγάλη μηνιαία αύξηση της αμερικανικής παραγωγής αργού το Μάιο, ίσως τη μεγαλύτερη των τελευταίων δύο ετών. Σήμερα ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,5% στα 52,41 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,55% ή 113 μονάδων στις 20.523, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,29% στις 2.342 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,12% στις 5.849 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Coca Cola (+1%) και UnitedHealth (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση (μετά τις Goldman Sachs και Johnson & Johnson) κατέγραψαν οι τίτλοι των American Express (-1,2%) και Travelers (-1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,9% έναντι του ευρώ στο 1,0737 από 1,0644 την προηγούμενη μέρα. Αντίστοιχα το αμερικανικό νόμισμα «βούλιαξε» 2,2% σε σχέση με τη στερλίνα στο 1,2846 από 1,2565 την Δευτέρα στον απόηχο της προκήρυξης πρόωρων εκλογών στη Μεγάλη Βρετανία.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.294 δολ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» οχτώ μονάδες βάσης στο 2,16%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v