Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριπλό ρεκόρ στη Wall Street- Πιέσεις στο πετρέλαιο

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασαν και οι τρεις βασικοί δείκτες στη Wall Street. Άνοδος 153 μονάδων για τον Dow Jones. Ισχυρά τα στοιχεία μεταποίησης στις ΗΠΑ. Σε χαμηλό οχτώ εβδομάδων ο χρυσός. Πιέσεις στο πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Τριπλό ρεκόρ στη Wall Street- Πιέσεις στο πετρέλαιο

Με νέα ρεκόρ ξεκίνησε το δ’ τρίμηνο για τους δείκτες στη Wall Street.

Ώθηση στη σημερινή συνεδρίαση έδωσαν τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο κλάδος της μεταποίησης τον Σεπτέμβριο αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών καθώς ο δείκτης ISM εκτινάχθηκε στις 60,8 μονάδες από 58,8 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση του δείκτη στις 58,1 μονάδες.

Αντίστοιχα και ο δείκτης νέων παραγγελιών σημείωσε άνοδο στις 64,6 μονάδες από 60,3 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών δεν επηρεάστηκε από την αιματηρή επίθεση στο Λας Βέγκας.

Τουλάχιστον 58 νεκροί και περισσότεροι από 515 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης ενόπλου στο πλήθος που παρακολουθούσε συναυλία σε ξενοδοχείο στο Λας Βέγκας στην χειρότερη ανάλογη επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το ISIS, σύμφωνα με ανακοίνωση στο πρακτορείο AMAQ αν και οι αμερικανικές αρχές, δεν φαίνεται πως αντιμετωπίζουν το συμβάν ως τρομοκρατικό.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να σκληραίνει τη στάση του έναντι της Βόρειας Κορέας, χαρακτηρίζοντας «χάσιμο χρόνου» κάθε προσπάθεια συνεννόησης με το καθεστώς στη Πιογιανγκ ενώ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες «να πράξουν ότι επιβάλλεται να πράξουν».

Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι έχει ανοίξει κανάλι απευθείας επικοινωνίας με την Πιονγιάνγκ.

Επιπλέον, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου. Όπως αναφέρει ο αναλυτής Gene McGillian, «τον προηγούμενο μήνα η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύτηκε εξαιτίας των προσδοκιών για ισχυρή ζήτηση. Οι εξελίξεις στο Κουρδιστάν ώθησε την τιμή του Brent σε υψηλό δύο ετών. Ωστόσο νομίζω ότι το ράλι ήταν λίγο υπερβολικό».

Σήμερα, η τιμή αργού (WTI) υποχώρησε 2,1% στα 50,58 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή Brent κινήθηκε χαμηλότερα 1,2% στα 56,14 δολ.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,69% ή 153 μονάδων στις 22.558, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,39% στις 2.529 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,32% στις 6.516 μονάδες.

Και οι τρεις δείκτες έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel Corp. (+2,5%) και General Electric (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Coca Cola (-0,5%) και Exxon Mobil (-0,4%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,1743 δολ. από 1,1814 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών και συγκεκριμένα κατά 0,7% στα 1.275 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,34%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v