Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η απασχόληση έδωσε ώθηση στη Wall Street

Ισχυρή άνοδο σημείωσε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να κερδίζει 220 μονάδες. Σε χαμηλό 18 ετών η ανεργία τον Μάιο στις ΗΠΑ. Πιέσεις σε πετρέλαιο, χρυσό. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Η απασχόληση έδωσε ώθηση στη Wall Street

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street μετά τα ισχυρά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, τον Μάιο δημιουργήθηκαν 223.000 νέες θέσεις εργασίας από 200.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές και η ανεργία υποχώρησε σε χαμηλό 18 ετών στο 3,8% από 3,9% τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 0,3%, μετά από άνοδο 0,1% τον Απρίλιο. Σε ετήσια βάση, οι μισθοί ενισχύθηκαν κατά 2,7%.

«Η αγορά ήθελε μια καλή μέτρηση για την απασχόληση και αυτό ακριβώς έδειξε η έκθεση του Μαΐου. Η οικονομία συνεχίζει να δημιουργεί θέσεις εργασίας αλλά η αύξηση των μισθών και ο πληθωρισμός δεν βρίσκονται ακόμα σε επίπεδα έντονου προβληματισμού», ανέφερε η Lisa Ericson της US Bank Wealth Management.

«Η τελευταία μέτρηση της απασχόλησης μάλλον επιβεβαιώνει ότι η Fed σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερες φορές σε σχέση με πέρυσι- μία τον Ιούνιο, μία τον Σεπτέμβριο και με 50% πιθανότητες, μία τρίτη τον Δεκέμβριο», εκτίμησε ο Wouter Sturkenboom της Russell Investments.

Στον αντίποδα, προβληματίζει τους επενδυτές η απόφαση να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από χώρες εταίρους, όπως της Ε.Ε., τον Καναδά και το Μεξικό.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες αντιδράσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες με τον Εμανουέλ Μακρόν να χαρακτηρίζει «λανθασμένη» και «παράνομη» την απόφαση ενώ προειδοποίησε ότι η ΕΕ θα ανταποδώσει «με τρόπο σθεναρό και αναλογικό».

Επιπλέον, τo Μεξικό απάντησε δυναμικά στους δασμούς των ΗΠΑ επιβάλλοντας «ισοδύναμα» μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και δασμών στον χάλυβα και σε αγροτικά προϊόντα.

Αντίστοιχα και ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει δασμούς ύψους 16,6 δισ. δολ. σε αμερικανικά προϊόντα.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,9% ή 220 μονάδων στις 24.635, ο S&P κατέγραψε άνοδο 1,08% στις 2.734 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,51% στις 7.554 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+3,1%) και DowDuPont (+3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Chevron (-0,6%) και General Electric (-0,3%).

Στην εβδομάδα, ο Dow Jones κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% ενώ οι S&P, Nasdaq ενισχύθηκαν 0,5% και 1,6% αντίστοιχα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,8% στα 65,81 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,7% στα 1.299 δολ./oz.

Στην εβδομάδα αργό και χρυσός κινήθηκαν χαμηλότερα 3,1% και 0,4% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1664 από 1,1694 την Πέμπτη.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο τριών μονάδων βάσης στο 2,89%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v