Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εμπορικές ανησυχίες ρίχνουν τη Wall Street

Με πτώση ξεκινούν το δεύτερο εξάμηνο οι αμερικανικές μετοχές, εν μέσω ανησυχιών για την εμπορική πολιτική Τραμπ. Κέρδη για το δολάριο. Διαγράφει κέρδη 6% η μετοχή της Tesla.

Οι εμπορικές ανησυχίες ρίχνουν τη Wall Street

Απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές στην πρώτη συνεδρίαση του δεύτερου εξαμήνου του έτους, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για μια κλιμάκωση της εμπορικής κόντρας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,57% στις 24.133 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,55% χαμηλότερα στις 7.470 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,45% στις 2.706 μονάδες. 

Ο βιομηχανικός δείκτης βρίσκεται 1,8% χαμηλότερα από την αρχή του έτους, ενώ οι S&P και Nasdaq έχουν καταγράψει κέρδη 1,7% και 8,8% αντίστοιχα.

Την Κυριακή, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι βλέπει την απειλή για επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα ως το μεγαλύτερο όπλο στις διαπραγματεύσεις με τους εμπορικούς του εταίρους, ενώ χαρακτήρισε την Ε.Ε. «τόσο κακή» όσο και την Κίνα στην υπονόμευση του εμπορίου.

Εν τω μεταξύ, οι Financial Times μετέδωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ με εμπορικούς δασμούς 300 δισ. δολαρίων, αν ο Τραμπ προχωρήσει στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

Aπό τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM ενισχύθηκε στις 60,2 μονάδες τον περασμένο μήνα από 58,7 το Μάιο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων τεσσάρων μηνών και το δεύτερο υψηλότερο από τα μέσα του 2009.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1605 δολαρίου/ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινείται στο 2,843%. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,15% στα 74,04 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,41% στα 1.249 δολάρια ανά ουγγιά. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Τesla γύρισε σε αρνητικό έδαφος, διαγράφοντας κέρδη 6%. Η εταιρεία του Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι έπιασε τον στόχο για την παραγωγή 5.000 μοντέλων Model 3.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v