Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες κινήσεις στη Wall εν αναμονή της αυριανής ομιλίας Πάουελ

Βαθαίνει η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας. Αμοιβαίοι δασμοί αλλά και συνομιλίες, εν αναμονή ομιλίας προέδρου Fed. Στο προσκήνιο οι δικαστικές περιπέτειες πρώην συνεργατών του Προέδρου. Ενισχύεται το δολάριο.

Ηπιες κινήσεις στη Wall εν αναμονή της αυριανής ομιλίας Πάουελ

Μικρές αρνητικές διακυμάνσεις στη Wall Street, καθώς Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα επιδίδονται σε νέο γύρο δασμών, εν αναμονή της εξέλιξης των μεταξύ τους εμπορικών συνομιλιών. 

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης με ενδιαφέρον και την αυριανή ομιλία του Προέδρου της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, στην οικονομική συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole

«Το βασικό θέμα αυτή τη στιγμή είναι το διήμερο συμπόσιο, το οποίο ξεκίνησε σήμερα, με τους επενδυτές να περιμένουν την ομιλία Πάουελ, την Παρασκευή, για να εξάγουν συμπεράσματα όσον αφορά τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων», σημειώνει ο Michael Antonelli, διευθυντικό στέλεχος της Robert W. Baird.

Άνοδος 0,15% για τον Nasdaq, στις 7,900 μονάδες, οριακές πτώση 0,08% για τον S&P, στις 2.859 μονάδες και ο Dow κινείται 0,28% χαμηλότερα, στις 25.662 μονάδες.

Κλιμακώνεται η εμπορική κόντρα

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την εφαρμογή επιπλέον 25% φόρων σε 279 κατηγορίες κινεζικών προϊόντων. Βασικά αγαθά θα δεχθούν πλήγμα, όπως ημιαγωγοί, χημικά, πλαστικά, μοτοσυκλέτες και ηλεκτρικά σκούτερ.

Το Πεκίνο ανταποδίδει με τους δικούς του δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, προϊόντων χάλυβα, αυτοκινήτων και ιατρικού εξοπλισμού.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες μεταξύ τους, οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα και συνεχίζονται και αύριο. Όσοι παρακολουθούν την υπόθεση, δεν έχουν μεγάλες ελπίδες πάντως για εξεύρεση λύσης.

Τα νομικά μπλεξίματα

Η εγχώρια πολιτική σκηνή επίσης ρίχνει το βάρος της στο κλίμα, μετά τις δικαστικές καταδίκες του πρώην δικηγόρου του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν και του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής του καμπάνιας, Πωλ Μάναφορτ.

Οι δικαστικές εξελίξεις εγείρουν πάντως ερωτήματα για το αν ο Αμερικανός Πρόεδρος θα παραμείνει στη θέση του. Ερωτηθείς πάντως από το Fox News, στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του μετά τη διπλή καταδίκη των πρώην συνεργατών του, ο ίδιος τόνισε ότι «αν υπάρξει πρόταση μομφής, θα προκληθεί συντριβή στην αγορά».

«Πιστεύω ότι όλοι θα γίνονταν φτωχοί επειδή χωρίς το σκεπτικό μου, θα βλέπατε νούμερα που δεν θα πιστεύατε».

Σε μία άλλη αποστροφή του ο Αμερικανός Πρόεδρος σημειώνει ότι αν το 2016 είχε εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον, η οικονομία θα είχε συρρικνωθεί.

Στην τηλεοπτική εμφάνιση που θα προβληθεί ολόκληρη απόψε, είπε επίσης ότι ήξερε για τις πληρωμές στις δύο γυναίκες – την Στόρμυ Ντάνιελς, που παίζει σε αισθησιακές ταινίες και την Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, πρώην μοντέλο του Playboy – οι οποίες φέρονται να έχουν κάνει σχέσεις μαζί του πριν από μία δεκαετία.

Αρνήθηκε όμως ότι υπήρξε παραβίαση των κανόνων χρηματοδότησης των εκλογών. Οπως είπε στη συνέντευξη, τα χρήματα προήλθαν από τον ίδιο, όχι από λεφτά που συγκεντρώθηκαν για τη χρηματοδότηση της καμπάνιας του, το 2016.

Στο μέτωπο των δεδομένων, ευχάριστα νέα έρχονται από την αγορά εργασίας. Οι νέες αιτήσεις ανεργίας υποχώρησαν στις 210.000 την τελευταία εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν 215.000.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σπάει αρνητικό σερί πέντε ημερών. Ενισχύεται 0,3% σε σχέση με το ευρώ, στο 1,1571 δολάριο, ίδια αύξηση και έναντι του γεν - στα 110,92 γεν ανά δολάριο. Ο δείκτης δολαρίου υψηλότερα 0,2%, στα 95,33.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η εμπορική κόντρα ρίχνει 0,3% το αργό, στα 67,67 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Treasury υποχωρεί στο 2,81%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v