Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία κέρδη στη Wall Street

Οριακή άνοδο σημείωσαν οι Dow Jones και S&P ενώ υποχώρησε ο Nasdaq. Εβδομαδιαία κέρδη και για τους τρεις δείκτες. Στο επίκεντρο το εμπόριο και τα macro. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Εβδομαδιαία κέρδη στη Wall Street

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street μετά την απόφαση της Κίνας να αποδεχθεί την πρόσκληση των ΗΠΑ για νέο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων και την εντολή Τραμπ να επιβληθούν δασμοί 200 δισ. δολαρίων, ανεξάρτητα από την πορεία των συνομιλιών.

Ειδικότερα, οι Κινέζοι καλωσόρισαν την πρόσκληση των ΗΠΑ για νέο κύκλο εμπορικών διαπραγματεύσεων λίγες ώρες μετά το χθεσινό tweet του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που διαβεβαίωνε ότι «δεν υπάρχει πίεση για μια συμφωνία με την Κίνα».

Και ενώ οι επενδυτές έβλεπαν θετικά τις εμπορικές εξελίξεις, η εντολή Τραμπ να επιβληθούν επιπλέον δασμοί σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων, γύρισε σε πτώση τη Wall Street.

Στο μεταξύ, τη δεύτερη καλύτερη μέτρηση εντός του 2018 σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε στις 100,8 μονάδες έναντι 96,2 τον προηγούμενο μήνα ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη άνοδο στις 96,6 μονάδες.

Στον αντίποδα, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατέγραψαν τη μικρότερη άνοδο των τελευταίων έξι μηνών τον Αύγουστο, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις αγορές οχημάτων και ρούχων.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν μόλις 0,1% τον έναντι αύξησης 0,7% τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τη μικρότερη άνοδο από τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα ενισχυθούν 0,4%.

Στη Wall Street, o Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,03% ή 9 μονάδων στις 26.154, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,03% στις 2.904 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,05% στις 8.010 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,9%, ο S&P 1,2% και ο Nasdaq 1,3%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των United Technologies (+1,6%) και Boeing (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walt Disney (-1,3%) και Apple (-1,2%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 0,6% στα 68,99 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,6% στα 1.201 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1631 δολ. από 1,1690 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 2,98%, ενώ νωρίτερα είχε περάσει πάνω και από το ψυχολογικό όριο του 3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v