Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τραμπ έδωσε ώθηση στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να κερδίζει 158 μονάδες. Στο επίκεντρο οι δηλώσεις Τραμπ για το εμπόριο. Πιέσεις στο πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο.

Ο Τραμπ έδωσε ώθηση στη Wall Street

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street μετά την αισιοδοξία Τραμπ για εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε διαλλακτικός απέναντι στην Κίνα σε συνέντευξή του στο Reuters. Μεταξύ άλλων δεν έκρυψε την πρόθεση του να παρέμβει στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την ευνοϊκή μεταχείριση της δικαστικής υπόθεσης της CFO της Huawei, Meng Wanzhou προκειμένου να διευκολυνθούν οι συζητήσεις για το εμπόριο με την Κίνα.

«Αν νομίζω ότι είναι καλό για τη χώρα, αν θεωρώ ότι θα βοηθήσει στην επίτευξη της μεγαλύτερης εμπορικής συμφωνίας που έγινε ποτέ- αν είναι καλό για την εθνική ασφάλεια- τότε σίγουρα θα παρέμβω», δήλωσε ο Τραμπ.

Επιπλέον ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά θα υπάρξει εμπορική συμφωνία με τον κινέζο ομόλογό του Σι Χινπινγκ.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,65% ή 158 μονάδες στις 24.529, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,55% στις 2.651 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,95% στις 7.098 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των DowDuPont (+2,4%) και American Express (+2,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Verizon (-2,6%) και Exxon Mobil (-0,5%).

Στο μεταξύ, αμετάβλητος παρέμεινε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2017 ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,2%. Τον Οκτώβριο η ετήσια άνοδος του δείκτη είχε διαμορφωθεί στο 2,5%.

Εν τω μεταξύ, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκε σε μηνιαία κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση ενισχύθηκε και αυτός κατά 2,2%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1% στα 51,15 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,2% στα 1.250 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1366 δολ. από 1,1318 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,91%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v