Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρενάκι του τρόμου η Wall Street

Απέφυγε τα χειρότερα το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να μαζεύει τις απώλειες στις 79 μονάδες από 785 προηγουμένως. Θετικός ο Nasdaq αν και έχανε άνω του 2% στο μέσο της συνεδρίασης. Πτώση 2,7% για το πετρέλαιο.

Τρενάκι του τρόμου η Wall Street

Με μικτά πρόσημα έκλεισε τελικά η Wall Street με την προσοχή των επενδυτών να επικεντρώνεται στο εμπόριο, στη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, στις διακυμάνσεις των αμερικανικών ομολόγων και στην πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχώρησε 0,32% ή 79 μονάδες στις 24.947, ο S&P κατέγραψε απώλειες μόλις 0,15% στις 2.695 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,42% στις 7.188 μονάδες.

Νωρίτερα ο βιομηχανικός δείκτης είχε φτάσει να χάνει έως και 785 μονάδες ενώ οι S&P και Nasdaq υποχωρούσαν άνω του 2%.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (-3,4%) και JP Morgan (-2%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Cisco Systems (+2,1%) και Visa (+1,5%).

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ, μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά την εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας, υιοθετώντας ξανά απειλητικό τόνο, ανέφερε μέσω Twitter πως θα επιβάλλει πολύ «μεγάλους δασμούς» στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στη χώρα του στην περίπτωση που οι δύο κυβερνήσεις δεν μπορέσουν να κλείσουν μια εμπορική συμφωνία εντός της προθεσμίας των ενενήντα ημερών που έχει οριστεί.

Σημειώνεται ότι οι δείκτες του ρολογιού άρχισαν να χτυπούν από την 1η Δεκεμβρίου και όχι από την 1η Ιανουαρίου όπως υποστήριζαν κάποιοι σύμβουλοι στις ΗΠΑ.

«Δυστυχώς μέχρις ότου να έχουμε νέα από τις διαπραγματεύσεις στο χρηματιστήριο θα κυριαρχεί η ανησυχία», ανέφερε ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της B.Riley FBR., Art Hogan.

Παράλληλα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της κινεζικής Huawei, Ουάνγκζου Μενγκ στον Καναδά κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ. Η Μενγκ κατηγορείται για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν κι η σύλληψή της ενδέχεται να αποτελέσει τη σπίθα που θα αναζωπυρώσει τις εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.

Και δεν είναι μόνο το εμπόριο και η Huawei που υποχρεώνει τους επενδυτές να είναι τουλάχιστον επιφυλακτικοί. Προβληματισμό προκαλούν και οι διακυμάνσεις στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,87% και η απόδοση του 2ετούς σημείωσε πτώση έξι μονάδων βάσης στο 2,76%.

Υπενθυμίζεται ότι η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έχει πυροδοτήσει φόβους για επερχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Η απόδοση ανάμεσα στον τριετή και τον πενταετή και ανάμεσα στον διετή και το πενταετή τίτλο αντιστράφηκε τη Δευτέρα και πλέον οι αναλυτές αναμένουν πως θα ακολουθήσει σύντομα και η αντιστροφή της καμπύλης ανάμεσα στον δεκαετή και τον διετή τίτλο.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι εργοστασιακές παραγγελίες υποχώρησαν 2,1% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική μηνιαία πτώση των εργοστασιακών παραγγελιών και τη μεγαλύτερη εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα 2,7% στα 51,49 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κέρδισε μόλις 0,1% στα 1.243 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1376 δολ. από 1,1343 την προηγούμενη μέρα.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v