Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιορίζει την πτώση η Wall Street

H άνοδος του τεχνολογικού τομέα περιορίζει την πτώση των Dow Jones και S&P 500. Κέρδη 1,5% για Apple. Απώλειες 2% για το αργό.

Περιορίζει την πτώση η Wall Street

Χαμηλότερα κινούνται οι Dow Jones και S&P 500 τη Δευτέρα, με τον Nasdaq να γυρίζει σε θετικό έδαφος μετά από πτώση ως και 1,3%. 

Ο Dow Jones κινείται 0,4% χαμηλότερα στις 23.298 μονάδες. Ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,35%% στις 6.993 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,4% στις 2.629 μονάδες.

Οι ανησυχίες για ενδεχόμενη κλιμάκωση της εμπορικής κόντρας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα οδήγησαν νωρίτερα τον S&P 500 σε χαμηλό οκτώ μηνών και τον Dow Jones σε απώλειες 2%.

Η βουτιά της Δευτέρας ακολουθεί μια εβδομάδα με έντονη μεταβλητότητα, κατά την οποία οι τρεις δείκτες κατέγραψαν πτώση πάνω από 4%, τη μεγαλύτερη από τον Μάρτιο.

Την Κυριακή, η Κίνα κλήτευσε τον Αμερικανό πρέσβη στο Πεκίνο για να διαμαρτυρηθεί για την κράτηση της CFO της Huawei Ουανζού Μενγκ στον Καναδά. Η 46χρονη αντιμετωπίζει κατηγορίες στις ΗΠΑ για συνωμοσία, με στόχο την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν.

Οι ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής κόντρας ενισχύθηκαν τη Δευτέρα, μετά την απόφαση κινεζικού δικαστηρίου να απαγορεύσει πωλήσεις παλιότερων μοντέλων iPhone. Το δικαστήριο έκρινε ότι η Apple έχει παραβιάσει πατέντες της κινεζικής Qualcomm. 

Η μετοχή της Apple σημείωσε πτώση ως και 2%, αλλά τώρα ενισχύεται 1,5%. 

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα υποβάθμισε την τιμή-στόχο της μετοχής της Apple και η Citi, στα 200 από 240 δολάρια. 

Ο δείκτης VIX της Cboe, ο οποίος καταγράφει τη μεταβλητότητα στις αμερικανικές μετοχές, έχει σκαρφαλώσει στις 25,87 μονάδες.

«Η VIX έχει μείνει σταθερά πάνω από τις 15 μονάδες και κατά μέσο όρο πάνω από τις 20 μονάδες μετά τις 8 Οκτωβρίου, καθώς η αβεβαιότητα έρχεται από διάφορα μέτωπα» μεταξύ των οποίων ο εμπορικός πόλεμος, η σύλληψη της Μενγκ, το Brexit και τα επιτόκια, ανέφερε ο Τζεφ Τσανγκ της Cboe.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 2,2% στα 51,49 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός διολισθαίνει 0,2% στα 1.250 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο γυρίζει σε θετικό έδαφος έναντι του ευρώ, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,136 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται στο 2,86%.

Στο ταμπλό, τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνει ο τραπεζικός κλάδος. Η μετοχή των J.P Morgan Chase, Goldman Sachs και Morgan Stanley καταγράφουν πτώση πάνω από 2,4%.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v