Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέκαμψε στο φινάλε η Wall Street

Με κέρδη έκλεισε η Wall Street παρά τις πιέσεις που κατέγραφαν οι δείκτες κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Στο προσκήνιο οι τεχνολογικές μετοχές. Απώλειες για πετρέλαιο και χρυσό.

Ανέκαμψε στο φινάλε η Wall Street

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη Wall Street με τις ανησυχίες για ενδεχόμενη κλιμάκωση της εμπορικής κόντρας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα να βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο.

Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων, ενώ οι τρεις βασικοί δείκτες κινήθηκαν κυρίως στο κόκκινο και ανέκαμψαν προς το τέλος.

Προβληματισμό προκάλεσαν στους επενδυτές και τα στοιχεία για την επιβράδυνση των κινεζικών εξαγωγών και την πιθανή επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία. Aναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η υψηλή μεταβλητότητα στο χρηματιστήριο θα διατηρηθεί κα τις επόμενες ημέρες, ενώ εστιάζουν στις κινήσεις της Fed, η οποία αναμένεται την άλλη εβδομάδα να προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση επιτοκίων.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο προσκήνιο βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι «τεχνολογικές» μετοχές. Mικρά κέρδη κατάγραψε η Apple παρά την απόφαση κινεζικού δικαστηρίου το οποίο απαγόρευσε την εισαγωγή και πώληση παλιότερων μοντέλων iPhone στην Κίνα, καθώς έκρινε ότι παραβιάζουν πατέντες της κινεζικής εταιρείας. 

Με θετικό πρόσημο οι μετοχές της Tesla μετά τις δηλώσεις του Elon Musk στην δημοφιλή αμερικανική εκπομπή «60 minutes». O επικεφαλής της εταιρίας χαρακτήρισε άδικη την κριτική που δέχεται, ενώ αναφέρθηκε στα ορόσημα και τα επιτεύγματά του στην Tesla.

Aπό τον δείκτη Dow κέρδη σημείωσαν, μεταξύ άλλων, οι Boeing, IBM, Intel, Cisco. Aντίθετα στο κόκκινο έκλεισαν Αmerican Express, Home Depot, Goldman Sacs.

Ο δείκτης VIX της Cboe, ο οποίος καταγράφει τη μεταβλητότητα στις αμερικανικές μετοχές, κινήθηκε στα επίπεδα των 23 μονάδων, ενώ νωρίτερα σκαρφάλωσε στις 25,87 μονάδες. «Ο VIX έχει μείνει σταθερά πάνω από τις 15 μονάδες και κατά μέσο όρο πάνω από τις 20 μονάδες μετά τις 8 Οκτωβρίου, καθώς η αβεβαιότητα έρχεται από διάφορα μέτωπα» μεταξύ των οποίων ο εμπορικός πόλεμος, η σύλληψη της Μενγκ, το Brexit και τα επιτόκια, ανέφερε ο Τζεφ Τσανγκ της Cboe.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε μετά από τη βουτιά που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη των τελευταίων τριών μηνών. Ο δείκτης που καταγράφει τις κινήσεις του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι ανταγωνιστικών νομισμάτων ενισχύθηκε 0,3% στις 96,81 μονάδες. Την περασμένη εβδομάδα είχε υποχωρήσει 0,78%.

Το αμερικανικό νόμισμα έκλεισε και με κέρδη έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,135 δολ/ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού τίτλου βρέθηκε υψηλότερα από αυτήν του 5ετούς. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 2,705%, έναντι 2,694% του 5ετούς.

Η αντιστροφή της καμπύλης των επιτοκίων θεωρείται ότι αποτελεί έναν από τους αξιόπιστους δείκτες επερχόμενης ύφεσης. Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς τίτλου υποχώρησε ως και το 2,849%. Είναι η δέκατη έκτη φορά στις τελευταίες δεκαοχτώ συνεδριάσεις που σημειώνει πτώση η απόδοση

Στα εμπορεύματα, η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου σημείωσε πτώση 3,1% στα 51 δολάρια το βαρέλι. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τις 30 Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. 

Με απώλειες έκλεισε και ο χρυσός τη Δευτέρα, μετά την άνοδο σε υψηλό πέντε μηνών την περασμένη εβδομάδα. Το πολύτιμο μέταλλο δέχθηκε πιέσεις από την ανάκαμψη του δολαρίου. Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου σημείωσε πτώση 0,3% στα 1.249 δολάρια ανά ουγκιά. Το ασήμι κατέγραψε απώλειες 0,6% στα 14,605 δολάρια ανά ουγκιά. 

O Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 24.423 μονάδες με κέρδη 0,14%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 7.020 μονάδες με άνοδο 0,74%. Κέρδη 0,18% για τον S&P, που έκλεισε στις 2.637 μονάδες

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v