Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στη Wall με την τεχνολογία στο επίκεντρο

Στο «κόκκινο» οι δείκτες στην αμερικανική αγορά με τον Dow Jones να "βουλιάζει" 610 μονάδες. Στο 2,89% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Απώλειες πάνω από 2,5% για Apple, IBM, Intel και Microsoft.

Βαριές απώλειες στη Wall με την τεχνολογία στο επίκεντρο

Μεγάλη πτώση σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, διαγράφοντας τα αρχικά κέρδη, καθώς εξασθενεί η αρχική ώθηση από το ράλι του αργού και ενώ οι επενδυτές «χωνεύουν» τα στοιχεία για την ανεργία.

Ο Dow Jones υποχωρεί 2,6% στις 24.291 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 3,3% χαμηλότερα στις 6.946 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 2,65% στις 2.624 μονάδες. 

Οι δείκτες οδεύουν προς εβδομαδιαίες απώλειες πάνω από 4,5%, τις μεγαλύτερες των τελευταίων οκτώ εβδομάδων. Την Πέμπτη, ο Dow Jones βρέθηκε να χάνει ως και 800 μονάδες, αλλά ανέκαμψε σημαντικά μέχρι το κλείσιμο.

Η εμπορική κόντρα ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο αποτελεί μια από τις βασικές ανησυχίες για τους επενδυτές μετοχών αυτή τη χρονιά. Η ματαίωση των προσδοκιών για μια πιθανή ανακωχή, μετά τις δηλώσεις Τραμπ τη Δευτέρα και τη σύλληψη της CFO της Ηuawei την Τετάρτη, πυροδότησαν το sell off αυτή της εβδομάδας.

Την Παρασκευή ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εμπορίου Πέτερ Ναβάρο, έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά, προειδοποιώντας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα αυξήσουν τους δασμούς αν οι δύο χώρες δεν καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη διαπραγματευτική περίοδο των 90 ημερών.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 155.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο από 237.000 τον Οκτώβριο και 119.00 τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν τη δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας.

Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,7%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Αμετάβλητο έμεινε και το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, στο 62,9%.

Εν τω μεταξύ, το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε κατά 0,2% στα 27,35 δολάρια από 27,29 τον Οκτώβριο. Σε ετήσια βάση οι μισθοί κατέγραψαν άνοδο 3,1%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο πραγματοποιεί άλμα 4,2% στα 53,63 δολάρια το βαρέλι, μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής αργού κατά 3%. Ο χρυσός κινείται 0,42% υψηλότερα στα 1.248 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει 0,04% έναντι του ευρώ, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1385 δολ/ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινείται οριακά υψηλότερα στο 2,89%.

Στο ταμπλό, ισχυρές απώλειες σημειώνουν οι τεχνολογικές μετοχές. Η μετοχή της Apple υποχωρεί 2,8%, εν μέσω πιέσεων και από την υποβάθμιση της τιμής-στόχου από την Morgan Stanley. 

Απώλειες 3,37% καταγράφει η μετοχή της Microsoft, ενώ η μετοχή της Intel βουτάει 3,3% και της IBM 3,7%. 

 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v