Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπόριο και Fed προβλημάτισαν τη Wall Street

Σε θετικό έδαφος έκλεισε ο Dow Jones ενώ υποχώρησαν οι S&P και Nasdaq. Στο επίκεντρο το εμπόριο και η Fed. Άνοδος 2,8% για το πετρέλαιο. Οριακές διακυμάνσεις για το δολάριο. Πτώση για τον χρυσό.

Εμπόριο και Fed προβλημάτισαν τη Wall Street

Με μικτά πρόσημα κινήθηκε η Wall Street εν αναμονή εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο.

Νωρίτερα είχε θεωρηθεί θετική ένδειξη η παραγγελία από κρατικές κινεζικές εταιρείες τουλάχιστον 500.000 τόνους αμερικανικής σόγιας. Πρόκειται για τις πρώτες εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ τους τελευταίους έξι μήνες.

Ωστόσο η Wall Street δεν κατάφερε να κρατήσει θετικά πρόσημα και για τους τρεις δείκτες.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,29% ή 70 μονάδες στις 24.597 ενώ ο S&P κατέγραψε απώλειες μόλις 0,02% στις 2.650 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,39% στις 7.070 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Procter & Gamble (+2,6%) και McDonalds (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-1,4%) και DowDuPont (-0,9%).

Στο μεταξύ, αντιδράσεις προκάλεσε στον Καναδά η δήλωση Τραμπ για πιθανή παρέμβαση του στη δικαστική υπόθεση της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της Huawei, Meng Wanzhou προκειμένου να επιτευχθεί εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο.

Η καναδέζα υπουργός εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην πολιτικοποιούν υποθέσεις έκδοσης σημειώνοντας ότι η νομική διαδικασία δεν θα πρέπει να υπαγορεύεται από πολιτικές σκοπιμότητες.

Επιπλέον οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους και στη Fed. Η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα ωστόσο είναι αβέβαιο τι θα πράξει το 2019. Όπως σχολίασε ο CEO της Opportunistic Trader, Larry Benedict, «δεν έχει απομείνει πολύς χρόνος στην αγορά ώστε να πραγματοποιηθεί οτιδήποτε ουσιαστικό πριν το τέλος του έτους».

Νωρίτερα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε για άλλη μια φορά την ελπίδα η Fed να μην αυξήσει άλλο τα επιτόκια.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, η Apple ανακοίνωσε επένδυση ύψους $1 δισ. σε νέα δομή στο Όστιν του Τέξας. Όπως μεταδίδει το CNBC, θα έχει 5.000 εργαζόμενους, με δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον 10.000 στο μέλλον.

Παράλληλα, το έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ εκτινάχτηκε σε επίπεδο ρεκόρ τον Νοέμβριο, στα 204,9 δισ. δολάρια.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως το έλλειμμα ήταν 66,4 δισ. δολάρια υψηλότερο σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2017.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 2,8% στα 52,58 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 1.247 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1367 δολ. από 1,1370 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 2,91%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v