Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στο νήμα για τη Wall Street

Ανοδικό σερί τριών συνεδριάσεων τερμάτισε στη Wall Street. Εβδομαδιαία κέρδη για τους δείκτες. Πάνω από τα 1.400 δολ. ο χρυσός. Εβδομαδιαίο «άλμα» 8,8% για το πετρέλαιο. Νέα υποχώρηση για το δολάριο.

Πτώση στο νήμα για τη Wall Street

Πτώση κατέγραψε η Wall Street καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες μετά από δημοσίευμα των New York Times που υποστήριζε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εγκρίνει στρατιωτική επίθεση κατά συγκεκριμένων στόχων στο Ιράν ως αντίποινα για την κατάρριψη του αμερικανικού drone.

Τελικά η επίθεση ακυρώθηκε αν και τα αεροπλάνα ήταν ήδη στον αέρα και τα πλοία είχαν πάρει θέση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι είχε δώσει εντολή για χτύπημα στο Ιράν αλλά την ακύρωσε την τελευταία στιγμή.

Όπως ανέφερε στο Τwitter, αποφάσισε να ακυρώσει την τελευταία στιγμή σχεδιαζόμενη επίθεση σε τρεις διαφορετικούς στόχους, όταν ένας στρατηγός του είπε ότι θα πέθαιναν 150 άνθρωποι. «Θα ήταν μια δυσανάλογη απάντηση για την κατάρριψη ενός drone» έγραψε.

Στο μεταξύ, δύο αξιωματούχοι της Fed σήμαναν συναγερμό την Παρασκευή για τον υποτονικό πληθωρισμό στις ΗΠΑ και απηύθυναν έκκληση για άμεση δράση στο μέτωπο των επιτοκίων.

Ο Νέελ Κασκάρι ανέφερε σε άρθρο του ότι στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας τάχθηκε υπέρ μιας μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Όπως τόνισε, μια τόσο επιθετική κίνηση είναι απαραίτητη για να επιστρέψει ο πληθωρισμός κοντά στο στόχο.

Παράλληλα, σε ξεχωριστή δήλωση, ο Τζέιμς Μπούλαρντ ανέφερε ότι μειοψήφισε στη συνεδρίαση αυτή της εβδομάδας, επειδή πιστεύει ότι ο αδύναμος πληθωρισμός και οι αβεβαιότητες για την ανάπτυξη απαιτούν μείωση επιτοκίων.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, υψηλότερα κινήθηκαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Μάιο μετά από άλμα 11% τον Φεβρουάριο, σκαρφαλώνοντας υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με τη National Association of Realtors, οι μεταπωλήσεις κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 2,5%, στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 5,34 εκατ. τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο στα 5,28 εκατ.

Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε 0,13% ή 34 μονάδες στις 26.719, ο S&P σημείωσε πτώση 0,13% στις 2.950 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,24% στις 8.031 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow Jones κέρδισε 2,4%, ο S&P 2,2% και ο Nasdaq 3%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (+2,2%) και Walmart (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Home Depot (-0,9%) και Walgreens (-0,6%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,6% στα 57,43 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού έπιασε για πρώτη φορά από το 2013 τα 1.400 δολ./oz σημειώνοντας άνοδο 0,2%.

Στην εβδομάδα, πετρέλαιο και χρυσός κέρδισαν 8,8% και 4,1% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,7% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1367 δολ. από 1,1292 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο τριών μονάδων βάσης στο 2,06%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v