Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπόριο και μεταποίηση κοκκίνισαν τη Wall Street

Απώλειες στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει 285 μονάδες. Προβληματίζουν εμπόριο και μεταποίηση στις ΗΠΑ. Σε υψηλό 6,5 ετών ο χρυσός. Ισχυρές πιέσεις στο πετρέλαιο. Οριακές διακυμάνσεις για το δολάριο.

Εμπόριο και μεταποίηση κοκκίνισαν τη Wall Street

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά την επιβολή νέων δασμών σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων από τις ΗΠΑ και την προσφυγή του Πεκίνου κατά των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter υποστήριξε ότι «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πηγαίνουν πολύ καλά», σημειώνοντας ότι το Πεκίνο δεν μπορεί να αντέξει τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο για πολύ ακόμη.

Στο μεταξύ, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την αναπάντεχη συρρίκνωση της δραστηριότητας των αμερικανικών εργοστασίων τον Αύγουστο, για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια.

Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 49,1 μονάδες τον Αύγουστο, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2016.

Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες αντανακλά συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,08% ή 285 μονάδες στις 26.118, ο S&P σημείωσε πτώση 0,69% στις 2.906 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,11% στις 7.874 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Pfizer (+1,7%) και Procter & Gamble (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-2,6%) και Goldman Sachs (-2,4%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,1% στα 53,94 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό 6,5 ετών καθώς κινήθηκε υψηλότερα 1,7% στα 1.555 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε οριακή πτώση έναντι του ευρώ στο 1,0974 δολ. από 1,0970 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 1,45%, σε χαμηλό Ιουλίου 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v