Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στη Wall Street με τα ομόλογα στο επίκεντρο

Η αμερικανική αγορά δεν έδωσε συνέχεια στο χθεσινό ράλι καθώς επανήλθαν οι ανησυχίες για ανάπτυξη και εμπόριο. Σε υψηλό έξι ετών ο χρυσός. Ενισχύθηκε το αργό. Στο 1,47% βούτηξε το αμερικανικό 10ετές.

Νευρικότητα στη Wall Street με τα ομόλογα στο επίκεντρο

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, διαγράφοντας τις αρχικά κέρδη καθώς το σήμα ύφεσης που στέλνουν οι αποδόσεις των ομολόγων έγινε πιο έντονο και παράλληλα επέστρεψαν οι φόβοι για το εμπόριο.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,48% στις 25.775 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε 0,34% χαμηλότερα στις 7.826 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολίσθησε 0,33% στις 2.861 μονάδες.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου βούτηξε ως το 1,47%, ενώ η απόδοση του 2ετούς τίτλου κινήθηκε στο 1,52%. Αυτό το αρνητικό spread μεταξύ των δύο τίτλων κατά 5 μονάδες βάσης επανέφερε στο επίκεντρο τους φόβους για επερχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Η αντιστροφή της καμπύλης θεωρείται ένας από τους ασφαλέστερους δείκτες πρόβλεψης μελλοντικών υφέσεων.

«Το βασικό είναι ότι οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν και υποχωρούν αρκετά γρήγορα» δήλωσε αναλυτής της UBS στο CNBC.

Η πτώση της απόδοσης του 10ετούς έπληξε τις τραπεζικές μετοχές. Η μετοχή της Bank of America έκλεισε με πτώση 1,6%, της Citigroup υποχώρησε 2,2% και της JP Morgan 1,2%.

Το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε και από tweet βασικού αρθρογράφου της κινεζικής εφημερίδας Global Times που ανέφερε ότι «είναι όλο και πιο δύσκολο για τις ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στην Κίνα για να κάνει παραχωρήσεις» στο μέτωπο του εμπορίου.

«Οι αγορές κατευθύνονται από τα πρωτοσέλιδα» τόνισε αναλυτής της Exchange Bank of Canada, λέγοντας πως οι επενδυτές πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα τεχνικά επίπεδα.

Τη Δευτέρα οι δείκτες είχαν καταγράψει ισχυρά κέρδη, πάνω από 1%, λαμβάνοντας ώθηση από τις τεχνολογικές μετοχές. Είχε προηγηθεί δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η κινεζική κυβέρνηση προχώρησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την ομάδα του στην Ουάσιγκτον την Κυριακή και ζήτησε να ξεκινήσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στεγαστικής Πίστης (FHFA) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο δείκτης τιμών κατοικιών αυξήθηκε κατά 4,8% τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Τον Μάιο ο δείκτης είχε ενισχυθεί κατά 5,2%.

Επιβράδυνση της ανόδου των τιμών των κατοικιών έδειξε και ο δείκτης S&P Case-Shiller. Ειδικότερα, ο δείκτης κατέγραψε ετήσια άνοδο 3,1% τον Ιούνιο από 3,3% τον Μάιο.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινήθηκε 2,4% υψηλότερα στα 54,9 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός ενισχύθηκε 1% στα 1.551 δολάρια ανά ουγγιά, σκαρφαλώνοντας σε νέο υψηλό έξι ετών. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ, ενώ κατέγραψε ισχυρές απώλειες έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,109 δολ./ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Philip Morris βούτηξε 7% στα 71 δολάρια, μετά την ανακοίνωση ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για συγχώνευση με την Altria.

Με άνοδο 2% έκλεισε η μετοχή της Johnson & Johnson. Δικαστής αποφάνθηκε ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός πρέπει να καταβάλει $572 εκατ. για την καταπολέμηση της κρίσης με τα οπιούχα φάρμακα στην Οκλαχόμα, αρκετά λιγότερα από το $1 δισ. που ανέμεναν πολλοί αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v