Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια ανόδου στη Wall με Κίνα και Fed στο επίκεντρο

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι δείκτες, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στη Fed και στην Κίνα. Αρνητικό γύρισμα για τον χρυσό. Υποχωρεί το αργό. Στο 1,56% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Προσπάθεια ανόδου στη Wall με Κίνα και Fed στο επίκεντρο

Οριακές κινήσεις σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, καθώς η Κίνα ανακοίνωσε σχέδιο τόνωσης της οικονομίας και τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση δημιούργησαν προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων από τη Fed. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,03% στις 26.735 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,17% χαμηλότερα στις 8.102 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολισθαίνει 0,06% στις 2.906 μονάδες. 

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το ποσό του ρευστού που πρέπει να διακρατούν οι τράπεζες ως αποθεματικό, απελευθερώνοντας περίπου 900 δισ. γουάν (126,35 δισ. δολάρια) ρευστότητας. 

Πρόκειται για την τρίτη κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση από τις αρχές του 2008, σύμφωνα με το Reuters.

Εν τω μεταξύ, έκθεση του υπουργείου Εργασίας έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 130.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα από 159.000 τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 158.000 νέες θέσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή, το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,7%, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις.

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε 0,4% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018, το μέσο ωρομίσθιο διαμορφώθηκε 3,2% υψηλότερα.

«Η αγορά θα είναι σε αυτή την περίεργη κατάσταση, όπου τα κακά νέα θα είναι καλά», ανέφερε αναλύτρια της Edward Jones στο Reuters. «Η χαμηλή μέτρηση ανοίγει τον δρόμο για μια μείωση επιτοκίου αργότερα τον Σεπτέμβριο» πρόσθεσε. 

Οι αμερικανικές μετοχές έλαβαν στήριξη στη μέση της συνεδρίασης από τη δήλωση του προέδρου της Fed, Tζερόμ Πάουελ, ότι η κεντρική τράπεζα δεν προβλέπει ύφεση στις ΗΠΑ ή στην παγκόσμια οικονομία. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βουτάει 1,69% στα 55,34 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός διέγραψε τα αρχικά κέρδη μετά τη δήλωση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ. Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού υποχωρεί 0,4% στα 1.1518 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ ενισχύεται έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,104 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται μία μονάδα βάσης υψηλότερα, στο 1,56%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v