Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στο νήμα για τους Dow Jones και S&P

Θετικό πρόσημο για τον βιομηχανικό δείκτη αν και νωρίτερα είχε φτάσει να χάνει πάνω από 200 μονάδες. Οριακή πτώση για τον Nasdaq. Ενισχύθηκε το δολάριο. Δεύτερη μέρα πιέσεων για το πετρέλαιο.

Άνοδος στο νήμα για τους Dow Jones και S&P

Άνοδος για τους Dow Jones και S&P μετά τη νέα μείωση στα επιτόκια από τη Fed.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 1,75% με 2% την Τετάρτη από 2% με 2,25%, αλλά δεν έστειλε ξεκάθαρο σήμα για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Στο μεταξύ, στο ενδεχόμενο η Fed να χρειαστεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη του ισολογισμού της για να προσφέρει ρευστότητα στις αγορές αναφέρθηκε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο κ. Πάουελ τόνισε πως η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές και θα αξιολογεί τις επιπτώσεις όσον αφορά το κατάλληλο επίπεδο των αποθεμάτων. «Και θα εξετάσουμε το ερώτημα για το πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να συνεχίσουμε την οργανική ανάπτυξη του ισολογισμού» υπογράμμισε.

Μάλλον δεν προκάλεσε έκπληξη που ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε με σκληρά λόγια τον επικεφαλής της Fed αμέσως μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

«Ο Τζέι Πάουελ και η Fed απέτυχαν για μια ακόμη φορά. Δεν έχουν κότσια, δεν έχουν μυαλό, δεν έχουν όραμα» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Τραμπ.

Παράλληλα, η εκτίναξη του επιτοκίου federal funds στις ΗΠΑ χθες προκάλεσε την «πυροσβεστική» παρέμβαση της Federal Reserve με διενέργεια δημοπρασίας repo για τόνωση της ρευστότητας των αμερικανικών τραπεζών ενώ αναμένεται και νέα κίνηση σήμερα από την κεντρική τράπεζα.

H αμερικανική κεντρική τράπεζα διενήργησε την πρώτη δημοπρασία overnight repo την τελευταία δεκαετία, για να μειώσει τα επιτόκια αναφοράς federal funds στο επιθυμητό εύρος 2-2,25%.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,13% ή 37 μονάδες στις 27.147, ο S&P σημείωσε άνοδο μόλις 0,03% στις 3.006 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,11% στις 8.177 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των JP Morgan (+0,9%) και Microsoft (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Dow Inc. (-1,2%) και Caterpillar (-0,9%).

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 12 ετών έφτασε ο ρυθμός κατασκευής κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Αύγουστο, εν μέσω πτώσης των επιτοκίων μετά τη μείωσή τους από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Οι ενάρξεις κατοικιών έκαναν άλμα 12,3% σε μηνιαία βάση, στο ετήσιο μέγεθος των 1,364 εκατ. τον περασμένο μήνα, από 1,215 εκατ. τον Ιούλιο, ενώ κινήθηκαν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της Wall Street για 1,3 εκατ.

Ήταν ο πιο γρήγορος ρυθμός ενάρξεων από τον Ιούνιο του 2007.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,1% στα 58,11 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,2% στα 1.515 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1025 δολ. από 1,1073 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,80%.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v