Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στη Wall Street με επίκεντρο το εμπόριο

Πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο με πρωταγωνιστή των απωλειών τον τεχνολογικό δείκτη (-1,13%). Προβληματισμός από τις εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ-Κίνας. «Εβδομαδιαία «βουτιά» 3,7% για το πετρέλαιο.

Απώλειες στη Wall Street με επίκεντρο το εμπόριο

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street καθώς για άλλη μια φορά επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για το εμπόριο μετά από δημοσίευμα του Bloomberg ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει περιορισμούς στις κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Αντίστοιχα, προβληματίζει και η παραπομπή Τραμπ από τους Δημοκρατικούς.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ στον Ουκρανό ομόλογό του, στις 25 Ιουλίου. Σε αυτό, σύμφωνα με την περίληψη που δημοσίευσε η κυβέρνηση Τραμπ, την Τετάρτη, φαίνεται να έχει ζητήσει από τον Ουκρανό να ερευνήσει τον Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ, που δούλευε για ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου κάποια χρόνια.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στην έκθεση του πληροφοριοδότη η οποία δημοσιεύθηκε χθες, αναφέρεται ότι ο Τραμπ όχι μόνο έκανε κατάχρηση της θέσης του στην προσπάθειά του να ζητήσει την ανάμειξη της Ουκρανίας στις αμερικανικές εκλογές του 2020, αλλά ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να «κλείσει» τα στοιχεία της αναφοράς.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,26% ή 70 μονάδες στις 26.820, ο S&P σημείωσε πτώση 0,53% στις 2,961 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,13% στις 7.939 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Pfizer (+1,2%) και Exxon Mobil (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Microsoft (-1,4%) και Chevron (-1,3%).

Στο μεταξύ, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν οριακά τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, ενώ υψηλότερα κινήθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες και το προσωπικό εισόδημα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου την Παρασκευή, ο δείκτης προσωπικής κατανάλωσης (PCE) ενισχύθηκε 0,1% τον περασμένο μήνα. Η αύξηση αυτή οδήγησε την ετήσια άνοδο του δείκτη στο 1,4%.

Αντίστοιχα, οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιστοιχούν στα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας, κατέγραψαν άνοδο 0,1%. Το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε κατά 0,4% τον Αύγουστο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,5% στα 56,11 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,6% στα 1.506 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, αργό και χρυσός έχασαν 3,7% και 0,6% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,0943 δολ. από 1,0922 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,68%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v