Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στη Wall Street με επίκεντρο το εμπόριο

Στο κόκκινο κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει 315 μονάδες. Προβληματίζουν οι εξελίξεις στο εμπόριο. Ενισχύθηκε το δολάριο. Στο 1,53% το αμερικανικό 10ετές ομόλογο.

Απώλειες στη Wall Street με επίκεντρο το εμπόριο

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street εν αναμονή της έναρξης των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ έθεσαν 28 οργανισμούς της Κίνας στον μαύρο κατάλογό τους, κατηγορώντας τους ότι εμπλέκονται στην εκστρατεία καταστολής των κινεζικών αρχών κυρίως εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Πλέον οι 28 αυτοί οργανισμοί –στους οποίους περιλαμβάνονται κυβερνητικοί οργανισμοί αλλά και τεχνολογικές εταιρείες- δεν θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα από τις ΗΠΑ χωρίς την έγκριση της Ουάσινγκτον.

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ να αποσύρουν τις κυρώσεις που επέβαλλαν σε κινεζικές εταιρείες, προειδοποιώντας ότι θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας.

Στο μεταξύ, νέο γύρο αγορών στοιχείων ενεργητικού προανήγγειλε ο πρόεδρος της Fed, Τζέρομ Πάουελ, τονίζοντας ωστόσο πως δεν θα είναι ένα νέο QE.

Αν και δεν εξήγησε πως ακριβώς η Fed θα αυξήσει το χαρτοφυλάκιο της, διευκρίνισε πως το νέο πρόγραμμα δεν πρέπει να συγχέεται με τους τρεις γύρους ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Αντίθετα, σημείωσε, το νέο πρόγραμμα θα είναι μια πιο οργανική διαδικασία, παρόμοια με τις παρεμβάσεις της Fed πριν την οικονομική κρίση του 2008.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, το κόστος των αμερικανικών αγαθών και υπηρεσιών στη χονδρική αγορά σημείωσε τον Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη πτώση από τον πρώτο μήνα του έτους, αντανακλώντας τις χαμηλότερες τιμές στη βενζίνη.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού βούτηξε 0,3% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο τους δύο προηγούμενους μήνες.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν κέρδη 0,1%.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,19% ή 315 μονάδες στις 26.163, ο S&P σημείωσε πτώση 1,53% στις 2,893 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,67% στις 7.823 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walmart (+0,5%) και Home Depot (+0,2%) και ενώ πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Dow Inc. (-2,6%) και Cisco Systems (-2,4%) .

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% στα 52,63 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,1% στα 1.503 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,0954 δολ. από 1,0973 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε πτώση κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,53%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v