Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Πτώση από τα ιστορικά υψηλά για τους δείκτες στη Wall Street με τον Dow Jones να χάνει 235 μονάδες. Σε υψηλό τεσσάρων μηνών ο χρυσός. Άνοδος 3,1% για το πετρέλαιο. Στο 1,79% το 10ετές ομόλογο.

Απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών που προκάλεσε o θάνατος του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί μετά από αμερικανικό «χτύπημα» στη Βαγδάτη.

«Το Ιράν και τα ελεύθερα έθνη της περιοχής θα πάρουν εκδίκηση από τις ΗΠΑ για τον θάνατο του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί,» διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ρουχανί.

«Ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί έχει σκοτώσει και τραυματίσει χιλιάδες Αμερικανούς και σχεδίαζε να σκοτώσει πολλούς περισσότερους», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. «Έπρεπε να είχε βγει από τη μέση πριν από πολλά χρόνια!» τόνισε.

Όπως ήταν αναμενόμενο η νέα ένταση στη Μέση Ανατολή οδήγησε σε άνοδο 3,1% την τιμή του πετρελαίου στα 63,05 δολάρια ανά βαρέλι και τον χρυσό (στροφή επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια) σε υψηλό τεσσάρων μηνών στα 1552 δολ./oz.

Στην εβδομάδα πετρέλαιο και χρυσός ενισχύθηκαν 2,2% και 2,3% αντίστοιχα.

Στο μεταξύ σε χαμηλό 10 ετών «βούτηξε» η μεταποίηση τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ καθώς
ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 47,2 μονάδες από 48,1 μονάδες τον Νοέμβριο.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 48,8 μονάδες.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,81% ή 235 μονάδες στις 28.634, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,57% στις 3.239 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,79% στις 9.020 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των United Technologies (+0,2%) και Walgreens Boots (+0,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Dow Inc. (-2,5%) και Cisco Systems (-1,5%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,1164 δολ. από 1,1171 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε πτώση οκτώ μονάδων βάσης στο 1,79%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v