Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο sell off στη Wall Street

Σε επίπεδα διόρθωσης εισήλθε η Wall Street με τον Dow Jones να «βουλιάζει» πάνω από 1.000 μονάδες. Ελεύθερη πτώση για S&P (-4,4%) και Nasdaq (-4,6%). Σε νέο ιστορικό χαμηλό η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Ισχυρές πιέσεις στο δολάριο.

Νέο sell off στη Wall Street

Βαριές απώλειες στη Wall Street μετά το νέο κρούσμα κορωνοϊού στις ΗΠΑ και ειδικότερα σε Αμερικανό πολίτη που δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό και δεν είχε έλθει σε επαφή με κάποιο πρόσωπο γνωστό πως είχε μολυνθεί.

«Οι επενδυτές πλέον φοβούνται για ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ», αναφέρουν δημοσιεύματα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες και σε “άριστη κατάσταση” για να διαχειριστούν την υγειονομική κρίση που προκαλεί ο κοροναϊός.

Επιπλέον, οι ανησυχίες για τον κορωνοϊό έστρεψαν τους επενδυτές σε «ασφαλή καταφύγια» όπως τα ομόλογα με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να πιάνει νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,27%, σημειώνοντας πτώση πέντε μονάδων βάσης.

Στη Wall Street, o Dow Jones «βούλιαξε» 4,43% ή 1.192 μονάδες στις 25.764, ο S&P σημείωσε πτώση 4,42% στις 2.978 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 4,61% στις 8.566 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι Dow Jones και S&P βρίσκονται πλέον σε επίπεδα διόρθωσης καθώς έχουν χάσει πάνω από 10% από τα ιστορικά υψηλά τους.

Στον βιομηχανικό δείκτη, άνοδο κατέγραψε μόνο η μετοχή της 3Μ (+2,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Μicrosoft (-6,6%), Dow Inc. (-6,1%) και Apple (-6%).

Στο μεταξύ, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,1% το τέταρτο τρίμηνο του έτους ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, επιβεβαιώνοντας την αρχική μέτρηση για το ΑΕΠ.

Για το σύνολο του 2019, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 2,3%, κάτω από τον στόχο του 3% της κυβέρνησης Τραμπ.  Ωστόσο, παρά την αμετάβλητη μέτρηση για το ΑΕΠ, οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνθηκαν περισσότερο από ότι είχε προηγουμένως αναφερθεί.

Παράλληλα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 8.000, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 219.000 την εβδομάδα που έληξε στις 22 Φεβρουαρίου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν στο Reuters προέβλεπαν αύξηση των αιτήσεων στις 212.000.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 1% έναντι του ευρώ στο 1,0995 δολ. από 1,0882 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» 3,4% στα 47,09 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε για τρίτη μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,1% στα 1.642 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v