Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sell off στη Wall Street μετά τα επιτόκια

Βαριές απώλειες στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να «βουλιάζει» 785 μονάδες. Αρνητικός ο αντίχτυπος από τη μείωση των επιτοκίων. Κάτω από 1% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Νέο «άλμα» για τον χρυσό.

Sell off στη Wall Street μετά τα επιτόκια

Απώλειες στη Wall Street μετά την αιφνίδια απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Ειδικότερα, στο 1% με 1,25% από 1,5% με 1,75% μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα των HΠΑ, σε μια έκτακτη παρέμβαση για τη στήριξη των αγορών.

Την προηγούμενη φορά που η Fed είχε μεταβάλλει τα επιτόκια στο μεσοδιάστημα των προγραμματισμένων συνεδριάσεων ήταν τον Οκτώβριο του 2008 στο απόγειο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

«Ο κορωνοϊός θέτει κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα» τονίζει η Fed σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Υπό το φως των κινδύνων αυτών και με γνώμονα την επίτευξη των στόχων για την πλήρη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών, η FOMC αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Είναι θαυμάσιο που η Fed αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα αλλά με έκανε να νιώσω ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο απ’ όσο νόμιζα», ανέφερε αναλυτής αμέσως μετά την αιφνίδια μείωση των επιτοκίων. «Τώρα είμαι πραγματικός ανήσυχος. Περισσότερο από πριν».

«Η Fed μειώνει αλλά πρέπει να χαλαρώσει παραπάνω και το κυριότερο να ευθυγραμμιστεί με τις άλλες χώρες/ανταγωνιστές. Δεν παίζουμε επί ίσοις όροις. Δεν είναι δίκαιο για τις ΗΠΑ. Είναι επιτέλους ώρα για τη Fed να ηγηθεί. Περισσότερη χαλάρωση και μείωση!» έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στη Wall Street, o Dow Jones «βούλιαξε» 2,95% ή 785 μονάδες στις 25.914, ο S&P σημείωσε πτώση 2,82% στις 3.003 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,99% στις 8.684 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, άνοδο σημείωσε μόνο η μετοχή της Coca Cola (+0,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των American Express (-4,9%) και 3M Co (-4,6%).

Στο μεταξύ, το φράγμα του 1% έσπασε η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου, μετά τις αναταράξεις που προκάλεσε στις αγορές η αιφνιδιαστική απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διολίσθησε ως και το 0,97%, πραγματοποιώντας «βουτιά» 17 μονάδων βάσης.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1180 δολ. από 1,1134 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,9% στα 47,18 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε «άλμα» 3,1% στα 1.644 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v