Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο βαθιά στο «κόκκινο» η Wall Street

Πτώση πάνω από 3% σημειώνουν οι δείκτες εν μέσω ανησυχιών για τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού. Αλμα 1,5% για τον χρυσό. Κάτω από 0,9% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομόλογου. Ανοδος για το αργό. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές των αεροπορικών.

Πιο βαθιά στο «κόκκινο» η Wall Street

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη καθώς επιστρέφουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την εξάπλωση του κορωνοϊού και οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν την ικανότητα των κυβερνήσεων να περιορίσουν τον αντίκτυπο της επιδημίας στην παγκόσμια οικονομία. 

Ο Dow Jones διολισθαίνει 3,5% στις 26.135 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 2,9% χαμηλότερα στις 8.756 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 3,4% στις 3.022 μονάδες. 

«Αναμφίβολα ένα μέρος της σημερινής πτώσης είναι φυσιολογική αντίδραση μετά το χθεσινό ράλι, αν και οι οικονομικοί φόβοι συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς συνεχίζει να μεγαλώνει ο αριθμός των ακυρωθέντων εκδηλώσεων, των συγκεντρώσεων και των συνεδρίων» γράφει αναλυτής που επικαλείται το Marketwatch.

«Τα πρωτοσέλιδα για τον κορωνοϊό θα συνεχίσουν να καθορίζουν το επενδυτικό κλίμα και γενικά μιλώντας οποιαδήποτε κουβέντα για τόνωση στις ΗΠΑ ή σε παγκόσμια επίπεδο θα είναι ούριος άνεμος για τις μετοχές, ενώ οποιαδήποτε έκθεση για επιτάχυνση της εξάπλωσης θα είναι αντίθετος άνεμος» προσθέτει.

Την Τετάρτη, το ΔΝΤ ανακοίνωσε πακέτο στήριξης $50 δισ. για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Η γενική διευθύντρια του Ταμείο τόνισε ότι τα χρήματα «είναι άμεσα διαθέσιμα» για αναδυόμενες και χαμηλού εισοδήματος χώρες.

Στις ΗΠΑ, η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε την έγκρισή της σε νομοσχέδιο που προβλέπει 8,3 δισ. δολάρια για τη διαχείριση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού. Το νομοσχέδιο στάλθηκε στη Γερουσία για τελική έγκριση την Πέμπτη. Περιλαμβάνει χρήματα για την επέκταση των τεστ του ιού, που έχει μολύνει τουλάχιστον 129 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει κοστίσει τη ζωή σε 11 συνολικά.

Εν τω μεταξύ, το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιώντας ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί με τον βραδύτερο ρυθμό από την περίοδο της παγκόσμιας κρίσης.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1% το 2020 έναντι 2,6% το 2019.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 0,5% χαμηλότερα στα 46,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 1,5% στα 1.668 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,118 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διολίσθησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ως και το 0,89%.

Στο ταμπλό, σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών. Η μετοχή της Global Jets βουτάει 5,4%, της United Airlines 6,7% και της Southwest Airlines 3,1%. Απώλειες 7% καταγράφει η μετοχή της American Airlines και 4,4% της Delta Airlines.

H Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) ανακοίνωσε ότι οι παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες μπορεί να καταγράψουν απώλειες εσόδων ύψους έως και 113 δισ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v