Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση πάνω από 600 μονάδες για τον Dow Jones

Με απώλειες πάνω από 2% ξεκίνησαν οι δείκτες τον Μάιο. Βουτιά 7,5% για την Amazon. Eπέστρεψε πάνω από τα $1.700 ο χρυσός. Στο 0,62% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Κέρδη 5% για το αργό. Διολίσθησε το δολάριο.

Πτώση πάνω από 600 μονάδες για τον Dow Jones

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από τα αποτελέσματα τρίμηνου τεχνολογικών κολοσσών όπως η Amazon και η Apple αλλά και τις νέες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ κατά της Κίνας.

O Dow Jones διολίσθησε 2,5% ή 620 μονάδες στις 23.723 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,8% στις 2.831 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε 3,2% χαμηλότερα στις 8.620 μονάδες.

Οι δείκτες έκλεισαν στο «κόκκινο» και την Πέμπτη, αλλά ωστόσο κατέγραψαν μια εντυπωσιακή μηνιαία ανάκαμψη. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 12,7% και ο Dow Jones 11,1%. Ήταν η τρίτη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος για τον S&P 500 από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για την εβδομάδα, ο βιομηχανικός δείκτης υποχώρησε 0,2%, ο S&P 500 επίσης 0,2%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,3%. 

«Μετά από έναν από τους καλύτερους μήνες στην ιστορία, δεν προκαλεί έκπληξη να βλέπει κανείς κάποια κατοχύρωση κερδών» δήλωσε σε συνέντευξη στο Marketwatch ο υπεύθυνος στρατηγικής επενδύσεων στη Hancock Investment Management.

«Ξεκινήσαμε τη σεζόν των εταιρικών αποτελεσμάτων με ενθουσιασμό, υπήρχε μια εντυπωσιακή αρχή στα αποτελέσματα των τεχνολογικών εταιρειών και χθες το βράδυ η εικόνα ήταν διαφορετική» σημείωσε. «Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα εμφάνιζαν σχεδόν τέλεια νούμερα και τώρα βλέπουμε μια καθοδική πίεση στην αγορά καθώς υπάρχει μια πιο ρεαλιστική οπτική για τα αποτελέσματα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αναλυτές, εκείνο που τρόμαξε τους επενδυτές στα αποτελέσματα της Apple ήταν η απουσία guidance για το δεύτερο τρίμηνο.

Για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς η Amazon προέβλεψε νέο ρεκόρ εσόδων, μεταξύ 75-80 δισ. ευρώ αλλά την ίδια στιγμή προειδοποίησε ότι η «κάτω γραμμή» θα κινηθεί μεταξύ κερδών ή ζημιών 1,5 δισ. ευρώ, καθώς θα αυξήσει τις δαπάνες για τη λήψη μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Η μετοχή της Amazon έκλεισε με βουτιά 7,59% ενώ η Apple υποχώρησε 1,51%. 

Το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνθηκε και από τη νέα επίθεση που εξαπέλυσε ο Τραμπ εναντίον της Κίνας, υποστηρίζοντας ότι έχει δει «ισχυρά στοιχεία» ότι η Covid-19 προέρχεται από ένα εργαστήριο στην Ουχάν.
Ερωτηθείς αν έχει δει πληροφορίες που του έδωσαν «ισχυρό βαθμό πίστης» ότι ο κορωνοϊός ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Βιολογίας στην Κίνα απάντησε: «ναι έχω δει». Πιεζόμενος να εξηγήσει περαιτέρω απάντησε: «Δεν μου επιτρέπεται να σας το πω αυτό».

Στην ίδια συνέντευξη ωστόσο, ο πλανητάρχης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ακόμα ερευνά την πηγή του ιού με σχόλια που εν μέρει υποσκάπτουν την πίστη του για τα στοιχεία που είδε, γράφουν οι Financial Times. «Ψάχνουμε το από πού προήλθε ακριβώς, από ποιον και πως συνέβη», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα θα έρθουν σύντομα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 5% στα 19,8 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού αυξήθηκε 0,8% στα 1.708 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε 0,62%. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,097 δολ./ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v