Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογική ώθηση στη Wall Street

Άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq (+1,23%) να κερδίζει τις εντυπώσεις. Στο 0,63% το αμερικανικό 10ετές ομόλογο. Ενισχύθηκε το δολάριο. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός.

Τεχνολογική ώθηση στη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street αν και η επαναλειτουργία της αμερικανικής οικονομίας και η κόντρα ΗΠΑ-Κίνας για τον κορωνοϊό προβλημάτισε τους επενδυτές κρατώντας τους Dow Jones και τον S&P στο κόκκινο για το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης.

«Οι επόμενες δύο με τέσσερις εβδομάδες θα είναι κρίσιμες τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και στο μέτωπο του κορωνοϊού», σημειώνει ο CEO της Chaikin Analytics, Marc Chaikin. «Το μεγαλύτερο ρίσκο στην χρηματιστηριακή αγορά είναι ο κίνδυνος μιας πρόωρης επαναλειτουργία της αμερικανικής οικονομίας. Αν η καμπύλη των κρουσμάτων κορωνοϊού αρχίσει να ανεβαίνει και οι οικονομίες ξανακλείσουν, τότε η ζημιά στο χρηματιστήριο θα είναι δραματική».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υποστήριξε ότι υπάρχει «σημαντικός αριθμός αποδείξεων» πως ο νέος κορωνοϊός προέρχεται από εργαστήριο στην κινεζική πόλη Ουχάν.

«Υπάρχουν τεράστιες αποδείξεις ότι από εκεί προήλθε» είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει εάν πιστεύει πως ο ιός απελευθερώθηκε εσκεμμένα από το Πεκίνο. «Η Κίνα είναι γνωστή για την ιστορία της να μολύνει τον κόσμο και να χρησιμοποιεί εργαστήρια που δεν τηρούν τους κανόνες», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι εργοστασιακές παραγγελίες υποχώρησαν κατά 10,3% στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, καταδεικνύοντας τον μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.  Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών βούτηξαν 14,7%, λίγο περισσότερο από την προηγούμενη μέτρηση που έδειξε πτώση 14,4%.  Εν τω μεταξύ, οι παραγγελίες για μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά κινήθηκαν 5,8% χαμηλότερα.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,11% ή 26 μονάδες, στις 23.749, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,42% στις 2.842 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,23% στις 8.710 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων- στον βιομηχανικό δείκτη- τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Exxon Mobil (+3,6%) και Microsoft (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Reytheon Technologies (-4%) και Caterpillar (-2,9%).

Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 3,1% στα 20,36 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,7% στα 1.713 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 0,63%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,0909 δολ. από 1,0981 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v