Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία κέρδη 3,3% για τον Dow Jones

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Απρίλιο σημείωσε ο βιομηχανικός δείκτης. Μια ανάσα από τις 3.000 μονάδες ο S&P. Στο 0,66% το αμερικανικό 10ετές ομόλογο. Κλειστή η Wall Street τη Δευτέρα.

Εβδομαδιαία κέρδη 3,3% για τον Dow Jones

Μικτά πρόσημα στη συνεδρίαση της Παρασκευής στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τους επενδυτές πλέον να επικεντρώνονται στην νέα κόντρα ΗΠΑ- Κίνας μετά την απόφαση του Πεκίνου να επιβάλει νέο νόμο για την ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ- νόμο που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

«Θανάσιμο πλήγμα για τον υψηλό βαθμό αυτονομίας που έχει υποσχεθεί το Πεκίνο», χαρακτήρισε τον εν λόγω νόμο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.

«Οι ΗΠΑ προτρέπουν σθεναρά το Πεκίνο να ξανασκεφτεί την καταστροφική πρότασή του, να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις του και να σεβαστεί τον υψηλό βαθμό αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ, τους δημοκρατικούς θεσμούς του και τις πολιτικές ελευθερίες του», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιήσει πως η Ουάσιγκτον θα αντιδράσει «πολύ σθεναρά» κατά της προσπάθειας να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος επί της πρώην βρετανικής αποικίας.

Στο μέτωπο του κορωνοϊού, ο ιδρυτής της Fundstrat Global Advisors, Tom Lee, ανέφερε ότι «το μέλλον παραμένει αβέβαιο καθώς κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει με σιγουριά ότι δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας- ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι ακόμα δεν υπάρχει δεύτερο κύμα στις ανοιχτές οικονομίες. Το ποτήρι παραμένει μισογεμάτο και πιστεύουμε ότι οι μετοχές προσφέρουν καλή ανταμοιβή δεδομένου του ρίσκου».

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε μόλις 0,04% ή 9 μονάδες, στις 24.465, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,24% στις 2.955 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,43% στις 9.324 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων- στον βιομηχανικό δείκτη- τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Procter & Gamble (+0,9%) και Travelers (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι Chevron (-1,8%) και Caterpillar (-1,5%).

Στην εβδομάδα, ο Dow Jones κέρδισε 3,3%, ο S&P 3,2% και ο Nasdaq 3,4%.

Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 2% στα 33,25 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,8% στα 1.735 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, το πετρέλαιο κέρδισε 13% και ο χρυσός έχασε 1,2%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,66%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,0901 δολ. από 1,0951 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v