Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Άλμα» άνω των 900 μονάδων για τον Dow Jones

Ράλι στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τους Dow Jones (+3,85%) και S&P (+3,15%) να σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο από τις αρχές Απριλίου. Αισιοδοξία για το εμβόλιο της Moderna (+20%). Σε υψηλό δύο μηνών το πετρέλαιο. Στο 0,72% το αμερικανικό 10ετές ομόλογο.

«Άλμα» άνω των 900 μονάδων για τον Dow Jones

Άνοδος στη Wall Street καθώς οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι σύντομα θα βρεθεί εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, οι μετοχές της Moderna εκτοξεύτηκαν 20% μετά την ανακοίνωση για θετικά αποτελέσματα στην πρώτη δοκιμή του εμβολίου για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με την εταιρεία, μετά από δύο δόσεις δημιουργήθηκαν αντισώματα της Covid-19 και στους 45 εθελοντές του εμβολίου.

Στο μεταξύ, η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Μάιο, σύμφωνα με τον δείκτη της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών (National Association of Home Builders).

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, ο δείκτης της NAHB σημείωσε άνοδο 7 μονάδων σε σχέση με τον Απρίλιο, σκαρφαλώνοντας στις 37 μονάδες. Τον Απρίλιο ο δείκτης είχε καταγράψει τη μεγαλύτερη βουτιά στην ιστορία, υποχωρώντας στις 30 μονάδες από τις 72 τον Μάρτιο.

Επιπλέον, μπορεί ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ να προέβλεψε ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί περισσότερο από 30% το β’ τρίμηνο, ωστόσο διαβεβαίωσε τους επενδυτές, ότι μακροπρόθεσμα θα αποφευχθεί μια πτώση αντίστοιχη της Μεγάλης Ύφεσης.

Ειδικότερα, ο Τζερόμ Πάουελ εκτίμησε πως δεν αποκλείεται το επίπεδο της ανεργίας να κυμανθεί το προσεχές διάστημα μεταξύ του 20% και του 25% και η πτώση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο να φθάσει ακόμα και «το 20% και το 30%», κάτι που θα μπορούσε να γίνει «εύκολα», όπως προειδοποίησε. Παρ’ όλ’ αυτά, προέβλεψε πως η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει «σχετικά σύντομα», με την προϋπόθεση πως θα υπάρξει εμβόλιο και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 3,85% ή 911 μονάδες, στις 24.597, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 3,15% στις 2.953 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,44% στις 9.234 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων -στον βιομηχανικό δείκτη- τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Boeing (+12,8%), Raytheon Technologies (+10,4%) και Dow Inc (+9,9%). Σημειώνεται ότι καμία μετοχή του Dow Jones δεν έκλεισε σε αρνητικό έδαφος.

Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI έπιασε υψηλό δύο μηνών καθώς «εκτοξεύτηκε» 8,1% στα 31,82 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 1,3% στα 1.734 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά οκτώ μονάδες βάσης, στο 0,72%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,9% έναντι του ευρώ στο 1,0918 δολ. από 1,0819 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v