Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος άνω του 4% για Dow Jones και S&P τον Μάιο

Κερδοφόρος ο Μάιος και για τους τρεις δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Οι κυρώσεις Τραμπ κατά της Κίνας δεν ανησύχησαν τους επενδυτές. Μηνιαίο ράλι 88% για το πετρέλαιο. Στο 0,64% το αμερικανικό 10ετές ομόλογο.

Άνοδος άνω του 4% για Dow Jones και S&P τον Μάιο

Άνοδος για S&P και Nasdaq καθώς οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Τραμπ κατά κινέζων αξιωματούχων δεν αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στην εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

«Θα ήταν ένα ισχυρό σοκ για την αγορά αν ο Τραμπ ανακοίνωνε οτιδήποτε που θα έθετε σε κίνδυνο την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας», σχολίασε αναλυτής.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβε την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να στηρίξει την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Αυτή είναι μια έκτακτη κατάσταση που όμοια της δεν έχουμε δει» σημείωσε ο κ. Πάουελ σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον. «Παραβιάσαμε πολλές κόκκινες γραμμές οι οποίες δεν είχαν παραβιαστεί στο παρελθόν» πρόσθεσε.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ υποχώρησαν 13,6% τον Απρίλιο, λίγο πάνω από την πρόβλεψη των αναλυτών για πτώση 13%. Τον Μάρτιο, οι καταναλωτικές δαπάνες είχαν διολισθήσει 6,9%.

Παράλληλα, το προσωπικό εισόδημα κινήθηκε 10,5% υψηλότερα τον Απρίλιο, λαμβάνοντας στήριξη από την καταβολή επιδομάτων από την κυβέρνηση. Οι αναλυτές προέβλεπαν διολίσθηση κατά 2,1%. Τον Μάρτιο, το προσωπικό εισόδημα είχε σημειώσει πτώση 2%.

Επιπλέον, διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Απρίλιο κατά 7,2% στα $69,7 δισ.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν ότι το έλλειμμα θα συρρικνωθεί στα $63 δισ. Τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου έδειξαν άνοδο 0,4% στα αποθέματα χονδρικής και πτώση 3,6% στα αποθέματα λιανικής.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,07% ή 18 μονάδες, στις 25.383, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,48% στις 3.044 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,29% στις 9.489 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων- στον βιομηχανικό δείκτη- τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Intel (+2,6%) και Cisco Systems (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι Reytheon Technologies (-2,9%) και American Express (-2,6%).

Συνολικά, τον Μάιο ο Dow Jones κέρδισε 4,2% και ο S&P 4,5%.

Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 5,3% στα 35,49 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 1,4% στα 1.751 δολ./oz.

Συνολικά τον Μάιο το πετρέλαιο εκτοξεύτηκε 88% και ο χρυσός κέρδισε 3,4%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση πέντε μονάδων βάσης στο 0,64%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1091 δολ. από 1,1078 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v