Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα ρόλοι για τους Nasdaq και Dow Jones

Νέο ιστορικό υψηλό έπιασε για άλλη μια συνεδρίαση ο Nasdaq ενώ ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον Dow Jones. Προβληματίζουν τα αλλεπάλληλα ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Κρατήθηκε πάνω από τα 1.800 δολ./oz ο χρυσός.

Κόντρα ρόλοι για τους Nasdaq και Dow Jones

Απώλειες για τους Dow Jones και S&P μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ ενώ ο Nasdaq κρατήθηκε σε θετικό έδαφος.

Ειδικότερα, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας κατέγραψαν Ηνωμένες Πολιτείες, με 62.000 μολύνσεις την Τετάρτη, σε μία ακόμη ένδειξη πως τα νέα μέτρα δεν αποδίδουν.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι 62.117 νέες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 57.562 της Παρασκευής και οδηγούν τα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο σε πάνω από 3 εκατ. από την έναρξη της πανδημίας.

Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να ηρεμήσει τις ανησυχίες για την έξαρση στα νότια και δυτικά των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι δεν συνοδεύτηκε από αύξηση των θανάτων, κάτι που ήταν το χαρακτηριστικό γνώρισμα των παλαιότερων φάσεων της πανδημίας.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στο 1,314 εκατομμύριο την εβδομάδα που έληξε στις 4 Ιουλίου από 1,41 εκατομμύριο την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν μικρότερη πτώση, στο 1,375 εκατομμύριο.

Ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας υποχωρεί τις τελευταίες 14 εβδομάδες. Την ίδια στιγμή, πρόκειται για τη 16η διαδοχική εβδομάδα, κατά την οποία οι αιτήσεις ξεπερνούν το επίπεδο του 1 εκατομμυρίου. Συνολικά, περίπου 50 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ υποχώρησε για πρώτη φορά τις τελευταίες επτά εβδομάδες, καταδεικνύοντας τον κίνδυνο ανάσχεσης της οικονομικής ανάκαμψης καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Bloomberg διολίσθησε 0,4 μονάδες στις 42,9 μονάδες την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουλίου.

O δείκτης βρίσκεται 24,4 μονάδες χαμηλότερα από το υψηλό δύο δεκαετιών στο οποίο σκαρφάλωσε στα τέλη Ιανουαρίου και 8,2 μονάδες υψηλότερα από το χαμηλό του Μαϊου.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε τέσσερις Κινέζους αξιωματούχος για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα με τις κυρώσεις δεν μπορούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν αμέτοχες ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα βάζοντας στο στόχαστρο Ουιγούρους, Καζάκους και μέλη άλλων μειονοτήτων στην Ξινγιάνγκ» σημειώνεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,39% ή 361 μονάδες, στις 25.706, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,56% στις 3.152 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, υψηλότερα 0,53% στις 10.547 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walmart (+2,6%) και Cisco Systems (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-8,1%) και Raytheon Technologies (-4,7%).

Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI κινήθηκε χαμηλότερα 3,1% στα 39,62 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε από το υψηλό εννέα ετών, σημειώνοντας πτώση 0,9% στα 1.803 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 0,60%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% σε σχέση με το ευρώ, στο 1,1287 δολ. από 1,1330 την προηγούμενη μέρα.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v