Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yποχωρεί η Wall Street υπό το φόβο νέων lockdown

Διψήφια πτώση σημειώνουν οι δείκτες καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας. Σε ελεύθερη πτώση ο χρυσός. Στο 0,65% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Ενισχύεται το δολάριο.

Yποχωρεί η Wall Street υπό το φόβο νέων lockdown

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα εν μέσω ανησυχιών για νέο lockdown σε ευρωπαϊκές χώρες και την αδυναμία του Κογκρέσου να καταλήξει σε συμφωνία για νέο πακέτο τόνωσης.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 3,2% στις 26.775 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,96% χαμηλότερα στις 10.576 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 2,1% στις 3.249 μονάδες. 

Tην Παρασκευή οι δείκτες κατέγραψαν την τρίτη διαδοχική εβδομαδιαία πτώση. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από το 2019.

H βρετανική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέου πανεθνικού lockdown για να σταματήσει την αύξηση των κρουσμάτων. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο βουτάει πάνω από 3%.
«Φαίνεται ότι ο κυριότερος λόγος για την πτώση στις διεθνείς αγορές μετοχών είναι η ανησυχία ότι ο πιο ψυχρός καιρός θα οδηγήσει σε πιο αυστηρά μέτρα στην Ευρώπη» ανέφερε σε σημείωμα αναλυτής της Miller Tabak.

Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης αναμένεται να περιπλακούν, μετά τον θάνατο του μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Ρουθ Γκίνσμπουργκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα ανακοινώσει υποψήφιο για τη θέση της Γκίνσμπουργκ αυτή την εβδομάδα. Την ίδια στιγμή οι Δημοκρατικοί ζητούν να μετατεθεί η επιλογή του αντικαταστάτη της μετά τις 3 Νοεμβρίου.

Στο ταμπλό, οι τεχνολογικές μετοχές βρίσκονται στο «κόκκινο» με τις Apple, Microsoft και Amazon να διολισθαίνουν πάνω από 2%.

Η μετοχή της Nikola, η οποία υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη General Motors για παραγωγή ηλεκτρικού ημιφορτηγού, βουτάει 27% μετά την ανακοίνωση του ιδρυτή της ότι παραιτείται από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου. Η παραίτηση ήρθε μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε το fund Ηindenburg κατά της Nikola για «απάτη» και την επακόλουθη έρευνα από τη SEC.

Μεγάλη πτώση σημειώνουν οι τραπεζικές μετοχές μετά τη διαρροή εγγράφων που αποκαλύπτουν τραπεζικό δίκτυο ξεπλύματος χρήματος. Σύμφωνα με έρευνα του BuzzFeed και της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων, πέντε τραπεζικοί κολοσσοί ξέπλυναν δισεκατομμύρια μαύρου χρήματος.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 2,6% στα 40,4 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 2% χαμηλότερα στα 1.920 δολάρια ανά ουγγιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινείται υψηλότερα έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,176 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημειώνει πτώση τεσσάρων μονάδων στο 0,65%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v