Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aρνητικά πρόσημα στη Wall με τις τράπεζες στο επίκεντρο

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες με τον Nasdaq να διαγράφει τα αρχικά κέρδη. Ανακάμπτει το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο 1,1% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Υποχωρούν αργό και χρυσός.

Aρνητικά πρόσημα στη Wall με τις τράπεζες στο επίκεντρο

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, μετά την παρουσίαση σχεδίου 1,9 τρισ. δολαρίων από τον Μπάιντεν για την τόνωση της οικονομίας και ενώ οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες έκαναν «ποδαρικό» στην περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τριμήνου.

Ο Dow Jones κινείται 0,4% χαμηλότερα στις 30.872 μονάδες και οδεύει για εβδομαδιαίες απώλειες. Μετά από ένα ανοδικό ξεκίνημα ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,4% στις 13.015 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολισθαίνει 0,27% στις 3.784 μονάδες.

Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος παρουσίασε χθες Πέμπτη το σχέδιό του για να ανακάμψει η αμερικανική οικονομία από το χτύπημα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που προβλέπει γιγαντιαία δαπάνη ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, για να προσφερθεί στήριξη στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Νέες επιταγές θα σταλούν στους δικαιούχους, ύψους 1.400 δολαρίων κατ’ άτομο, ενώ τα επιδόματα ανεργίας, που θα αυξηθούν ξανά σε 400 δολάρια την εβδομάδα, θα παραταθούν ως την 30ή Σεπτεμβρίου 2021. Προβλέπονται βοηθήματα για την πληρωμή ενοικίων και λογαριασμών ύδρευσης και ενέργειας, ύψους 25 δισ. δολαρίων. Οι εξώσεις θα ανασταλούν ως την 30ή Σεπτεμβρίου.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την αύξηση του κατώτερου μισθού, που επιδιώκεται να υπερδιπλασιαστεί, στα 15 δολάρια την ώρα.

Επίσης, κεφάλαια 350 δισ. δολαρίων θα διατεθούν στις πολιτείες, τις πόλεις και τις τοπικές κοινότητες.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Citigroup ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 7% το τέταρτο τρίμηνο στα 4,63 δισ. δολάρια ή 2,08 δολάρια ανά μετοχή έναντι πρόβλεψης για 1,34 δολάρια ανά μετοχή.

Τα έσοδα βούτηξαν 10% στα 16,5 δισ. δολάρια, οριακά χαμηλότερα από την πρόβλεψη για 16,7 δισ. δολάρια.

Τα κέρδη της JP Morgan ήταν 12,1 δισ. δολάρια ή 3,79 δολάρια ανά μετοχή τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου, από $8,5 δισ. ή $2,57 ανά μετοχή ένα χρόνο πριν. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν στα $2,62 ανά μετοχή.

Τα έσοδα έφτασαν στα 30,16 δισ. δολάρια έναντι πρόβλεψης για $28,70 δισ.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις βούτηξαν 0,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ τον Νοέμβριο είχαν καταγράψει απώλειες 1,4%. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα μείνουν αμετάβλητες.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά 0,3%, μετά την άνοδο κατά 0,1% του Νοεμβρίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα ενισχυθεί κατά 0,4%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 1% στα 52 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,48% στα 1.842 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ καταγράφει οριακές απώλειες έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,211 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται δύο μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 1,1%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Visa καταγράφει πτώση 3,3% στα 202 δολάρια. Απώλειες πάνω από 2% σημειώνουν οι μετοχές των Walmart, Dow και Cοca Cοla.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v