Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτική άνοδος στη Wall Street με στήριξη από Γέλεν

Σε θετικό έδαφος οι δείκτες, μετά από μια εβδομάδα ήπιων διακυμάνσεων. Στο 1,32% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Βουτιά 6% για Walmart. Υποχωρεί το δολάριο έναντι του ευρώ. Απώλειες για το αργό.

Διστακτική άνοδος στη Wall Street με στήριξη από Γέλεν

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, μετά τη δήλωση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ότι χρειάζεται ένα μεγάλο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης για την πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,15% στις 31.528 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,44% υψηλότερα στις 13.927 μονάδες, ενώ ο S&P500 καταγράφει κέρδη 0,2% στις 3.921 μονάδες.

Η Γέλεν τόνισε σε συνέντευξη στο CNBC ότι χρειάζεται περισσότερη τόνωση και ότι ένα πακέτο $1,9 τρισ. θα βοηθούσε τις ΗΠΑ να επιστρέψουν του χρόνου στην πλήρη απασχόληση.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα μεγάλο πακέτο για να αντιμετωπίσουμε τον πόνο που έχει προκαλέσει. Περίπου 15 εκατομμύρια Αμερικανοί χρωστάνε δόσεις για το νοίκι, 24 εκατομμύρια ενήλικες και 12 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν αρκετά τρόφιμα, μικρές επιχειρήσεις που χρεοκοπούν», υπογράμμισε η υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της Fed. «Πιστεύω ότι το τίμημα του να κάνουμε πολύ λίγα είναι πολύ υψηλότερα από το κόστος μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Το ισχυρό ράλι που κατέγραψαν οι μετοχές στις αρχές Φεβρουαρίου έχει κατεβάσει ταχύτητα αυτή την εβδομάδα, εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού. Ο S&P 500 υποχώρησε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση την Πέμπτη, μετά τα στοιχεία που έδειξαν αναπάντεχη άνοδο των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αλλά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Walmart.

Η Γέλεν υποστήριξε πως ο πληθωρισμός δεν πρέπει να αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή. «Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα για περισσότερο από μια δεκαετία και γνωρίζετε πως αποτελεί κίνδυνο, αλλά είναι ένας κίνδυνος που η Fed και άλλοι έχουν τα εργαλεία να τον αντιμετωπίσουν» σημείωσε. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να χαραχτούν μόνιμες πληγές σε ανθρώπους, να αφήσουμε αυτή την πανδημία να έχει μόνιμο κόστος στις ζωές και τις δουλειές τους», πρόσθεσε.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 0,89% χαμηλότερα στα 59,99 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,19% στα 1.778 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,214 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου σημειώνει άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 1,32%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Walmart βουτάει 6% στα 138 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v