Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέταρτη σερί πτώση για τον S&P

Παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος ο S&P ενώ οριακά ανοδικά κινήθηκε ο Nasdaq. Αμετάβλητος ο Dow Jones. Στο 1,35% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Πιέσεις στο πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο.

Τέταρτη σερί πτώση για τον S&P

Χωρίς δυνατές συγκινήσεις η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας παρά τις δηλώσεις της Janet Yellen για επιπλέον τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι είναι απαραίτητη περισσότερη οικονομική στήριξη, σημειώνοντας ότι το πακέτο των 1,9 τρισ δολαρίων θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να επιστρέψουν σε πλήρη απασχόληση μέσα σε ένα χρόνο.

«Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ένα μεγάλο πακέτο που θα απαλύνει τον πόνο που προκάλεσε η πανδημία- 15 εκατ. Αμερικανοί που έχουν μείνει πίσω στην πληρωμή ενοικίων, 24 εκατ. ενήλικες και 12 εκατ. παιδιά που δεν έχουν αρκετό φαγητό και πολλές μικρές επιχειρήσεις σε κατάσταση κατάρρευσης».

«Μεγαλύτερο θα είναι το τίμημα αν κάνουμε λιγότερα, παρά αν κάνουμε περισσότερα. Τα κέρδη θα ξεπεράσουν το κόστος μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Στη Wall Street, o Dow Jones παρέμεινε αμετάβλητος στις 31.493 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,18% στις 3.906 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,07% στις 13.874 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+5,2%) και Dow Inc. (+5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Visa Inc. (-1,9%) και Nike (-1,7%).

Στο μεταξύ, προβληματισμό προκαλεί η ανοδική τροχιά στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα η απόδοση του 10ετούς έπιασε νέο υψηλό έτους, στο 1,35%.

Οι αποδόσεις ανεβαίνουν μαζί με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να πιστεύουν ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα βγάλουν το πόδι από το γκάζι και θα μειώσουν τις αγορές ομολόγων. Επιπλέον υψηλότερες αποδόσεις σημαίνει και μεγαλύτερη εξυπηρέτηση του χρέους των επιχειρήσεων, με αρνητικό αντίχτυπο στο χρηματιστήριο καθώς οι επενδυτές θα επαναπροσδιορίσουν τις θέσεις τους.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η δραστηριότητα στα εργοστάσια των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Φεβρουάριο καθώς η διεθνής έλλειψη τσιπ ημιαγωγών έπληξε την παραγωγή των αυτοκινητοβιομηχανιών, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές για την αγορά πρώτων υλών και εξαρτημάτων εκτοξεύτηκαν.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o δείκτης μεταποίησης PMI του ινστιτούτου IHS Markit υποχώρησε στις 58,5 μονάδες το πρώτο μισό του τρέχοντος μήνα από 59,2 τον Ιανουάριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 2,1% στα 59,24 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1.777 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,2118 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v